Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Norrbotten deltar i nationella kampanjen En vecka fri från våld

En vecka fri från våld

Var tredje vecka mördas en kvinna bara för att hon är kvinna. Mäns våld mot kvinnor är ett av vår tids stora samhällsproblem. Arbetet mot våld pågår året runt men under En vecka fri från våld, sätter vi extra fokus på det viktiga förebyggande arbetet.

Kvinnojouren i Boden stöttar utsatta kvinnor året runt

Många kvinnor och barn söker och får skydd och stöd hos länets kvinnojourer varje år. Dag och natt, vardag som helg finns jourerna där. De lyssnar, ger råd och skyddar när behov finns. Utöver detta delar de också generöst med sig av sin långa erfarenhet och kunskap inom området för att på så sätt stärka skyddet och arbetet för våldsutsatta kvinnor.

Under den här veckan anordnar bland annat Kvinnojouren i Boden en träff för att berätta om kvinnojourens arbete, en föreläsning med Paulina Bengtsson om sexualiserat våld samt en ljusmanifestation i Boden den 25 november som är FNs internationella dag för avskaffandet av allt våld mot kvinnor.

Vi tycker att det är viktigt att göra gemensamma insatser för att känna att vi är många som vill förändra situationen för kvinnor idag, säger Lisa Sundström på Kvinnojouren Boden.

SSAB: "Det är viktigt att vi engagerar oss"

För att stoppa mäns våld mot kvinnor krävs ett effektivt förebyggande arbete och samverkan mellan alla olika sektorer i samhället är avgörande i det våldsförebyggande arbetet. Det är en viktig signal att näringslivet deltar i årets kampanj.

SSAB anordnar två öppna frukostföreläsningar, både för sina anställda och allmänheten, i syfte att höja kunskapen om vad våld är och vad arbetsplatsen kan göra för att upptäcka våld.

SSAB är en stor arbetsgivare och samhällsaktör och därför är det viktigt att vi engagerar oss. Fler behöver få kunskap för att se mönster och signaler så att vi tillsammans kan komma till rätta med detta samhällsproblem. Jobbet och arbetskamraterna kan vara avgörande både för den som blir utsatt och den som själv utövar våld, säger Jonna Barsk, verksamhetsstrateg SSAB Luleå.

Vikten av förebyggande arbete

Ska våldet bekämpas behöver vi alla bidra med vad vi kan. För bidra kan vi alla. Det kan handla om att säga ifrån när vi hör sexualiserad jargong. Att vi meddelar socialtjänsten när vi känner oro för barn. Att vi frågar kollegor, vänner eller andra vi känner oro för om de är utsatta för våld och om det finns något vi kan göra för att hjälpa. Det handlar om att vi alla kan göra något, säger Annika Hellgren, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Kontakt

Annika Hellgren
Utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, Länsstyrelsen
annika.hellgren@lansstyrelsen.se
010-225 54 41

Jonna Barsk
Verksamhetsstrateg SSAB Luleå
0920-924 70
jonna.barsk@ssab.com

Lisa Sundström
Projektledare Kvinnojouren Boden
073-0603123

Fakta

Den 21–26 november arrangeras aktiviteter på olika platser i länet. Hela programmet finns på samverkanmotvald.se/frifranvald Länk till annan webbplats.. Kampanjen vänder sig till yrkesverksamma, allmänheten, unga, politiker och beslutsfattare.

I Norrbotten arrangeras En vecka fri från våld av Länsstyrelsen, Tjejjouren Luleå, Kalix kommun, Piteå kommun, Centrum mot våld – Luleå kommun, Bodens kommun, Kvinnojouren Boden, Arjeplogs kommun, Kvinnojouren Nike, SSAB, Rädda Barnen, Kiruna kommun samt Haparanda kommun. Kampanjen stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Kampanjen återkommer varje år och genomförs på många olika platser i Sverige. Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss