Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varghybrid konstaterad i Norrbotten

Vargspår i snö

Spår av tuoljeträsk-vargen. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

En varg med hundgener, en så kallad varghybrid, har upptäckts mellan Harads och Nattavara i Norrbotten. Hybriden är en invandrad individ med finsk-ryskt påbrå. Det är andra gången en varghybrid har konstaterats i Sverige.

I slutet av oktober spårade Länsstyrelsens naturbevakare ett stort hunddjur vid Svartberget i ett gränsområde mellan Jokkmokk och Gällivare kommun. Genom DNA-prover från ett renkadaver har Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Rovdata i Norge kunnat slå fast att det rör sig om en varghybrid. Det är en hane med finsk-ryskt påbrå som har tydliga inslag av hundgener.

Det är andra gången varghybrider upptäcks i Sverige. 2017 föddes en kull i Södermanland efter parning mellan hund och varg. Skillnaden med Svartbergs-hybriden är att den är invandrad och hybridiseringen har skett i Finland eller Ryssland, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Sedan spårningen i slutet av oktober har Svartbergs-hybriden inte påträffats på nytt då Länsstyrelsens naturbevakare blev tvungna att släppa spåret på grund av barmark.

Ytterligare en varg upptäcktes några dagar senare strax norr om Jokkmokk, vid Touljeträsket. DNA-prover visar att det är en renrasig finsk-rysk varghane.

Svartbergs-hybriden bör i möjligaste mån avlivas för att bevara en genetiskt sett ren vargstam samtidigt som Tuoljeträsk-vargen skulle kunna tillföra den skandinaviska vargpopulationen värdefulla nya gener, förutsatt att den vandrar söderut, säger Alexander Winiger.

Båda individerna har orsakat skador för rennäringen och i dagsläget finns de inte kvar i området.

Varg- och järvspår i snön. 

Järvspår är till vänster. Vargspår till höger. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss