Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA-prisets vinnare i länet

två kvinnor och en man. Håller i blomsterbuketter och diplom. Ler och sommarklädda.

Landshövding Lotta Finstorp delade ut priser vid en ceremoni på residenset. Matilda Öhman, Parking Time, som vinner utmärkelsen SKAPA- talang för unga innovatörer och Jonas Hedlund, som vinner utmärkelsen SKAPA-priset Norrbotten 2023.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986.
Länsstyrelsen delar varje år ut SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris.

Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.
Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Norrbotten. Juryordförande är Martin Bröms från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga juryplatser har bemannats av LTU Business, Lunnova, Arctic Business, Luleå Business Region och Idéakuten Boden.
Länsjuryn utser vinnare på länsnivå som sedan får tävla nationellt med fina prispengar i potten.

SKAPA-talang för unga innovatörer

Matilda Öhman, Parking Time, tilldelas 25 000 kronor.

Motivering: Med fantastiskt engagemang och driv har denna unga innovatör följt sin inre kompass och sin vision och vid sidan av studierna lyckats utveckla parkeringsappen Parking Time, som är en digitaliserad P-SKIVA och som åskådliggör kostnadsfria parkeringsplatser var än man befinner sig.

Juryn vill med denna utmärkelse hedra Matilda Öhman för hennes hängivenhet och mod som krävs för att starta denna typ av innovationsresa, men också för hennes förmåga att lyssna in kundernas behov- och skapa erbjudanden som matchar dessa.

Grattis Matilda.

gruppbild

Landshövding Lotta Finstorp delade ut priser vid en ceremoni på residenset där hela juryn var samlad.

SKAPA-priset Norrbotten

Jonas Hedlund tilldelas 25 000 kronor.

Motivering: Vinnaren av Norrbottens SKAPA-pris har genom mångårig forskning och mycket stor hängivenhet lyckats utveckla en spjutspetsteknologi som bedöms ha stor påverkan inom industriell rening, där man effektivare och billigare än tidigare behöver filtrera olika kemiska föreningar genom att låta dessa passera ett så kallat: Zeolitmembran.

Innovationen känns helt rätt i tiden, då det på flera områden saknas väl fungerande lösningar som både är ekonomiskt konkurrenskraftiga och dessutom bidrar positivt till minskade utsläpp och hårdare ställda miljö-mål.

Vi vill med detta pris hedra Jonas Hedlund med SKAPA Priset Norrbotten 2023, för sin fantastiska insats. Vi tror och hoppas att detta skall bli en riktig framgångssaga!

Grattis Jonas.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss