Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Transatlantiskt ministermöte hålls i Norrbotten

Bilden är ett montage.

Det fjärde mötet i handels- och teknikrådet mellan EU och USA kommer att hållas i Luleå den 30–31 maj, som en del av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Länsstyrelsen välkomnar att ytterligare ett viktigt toppmöte, Trade and Technology Council (TTC), läggs i Norrbotten under det svenska ordförandeskapet i EU. Norrbotten ligger långt fram i den gröna omställningen som kommer att vara särskilt i fokus under mötet.

Landshövding Lotta Finstorp står som värd när delegationen från USA besöker Norrbotten.

— I Norrbotten kommer representanterna från EU och USA inte bara kunna ha bra förhandlingar, utan det kommer också gå att i verkligheten se olika typer av industriella satsningar inom den gröna omställningen, säger Lotta Finstorp.

Handels- och teknikrådet lanserades i juni 2021 och är det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels-, ekonomi- och teknikfrågor. Möten har tidigare hållits i Pittsburgh, Paris and Washington D.C.

Mötet leds av Europeiska kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis samt USA:s utrikesminister Antony Blinken, handelsminister Gina Raimondo och handelsrepresentant Katherine Tai.

Sveriges regering företräds av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, utrikesminister Tobias Billström och energi- och näringsminister Ebba Busch.

— EU:s och USA:s arbete för att underlätta handel är viktigt för hela världen, men för en region som Norrbotten med stor export är det av extra stor betydelse, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län.

Avspärrningar och trafikpåverkan

I samband med mötet mellan EU och USA som sker i Luleå den 30-31 maj sker en del avspärrningar.

Ta del av informationen på polisens webbplats. Länk till annan webbplats.

Programmet i korthet

Mötet inleds med ett studiebesök och en middag den 30 maj, med huvudförhandlarna samt företrädare för den svenska regeringen.

På förmiddagen den 31 maj hålls det formella TTC-mötet där representanterna för USA och EU-kommissionen förhandlar om aktuella handelspolitiska och teknikrelaterade frågor.

Tisdag den 30 maj

  • Eftermiddag: Ankomster (fototillfällen)
  • 16.00 Platsbesök

Onsdag den 31 maj

  • 08.00 Korta uttalanden
  • 13.30 ”Stakeholder engagement”
  • 15.30 Pressträff

Fler fototillfällen ges vid inledningen av respektive programpunkt.

Innan och efter det formella mötet arrangeras olika sidoevent i Luleå, bland annat företagsbesök, med fokus på grön och digital omställning. Svensk spetskompetens inom hållbarhet och klimatlösningar kommer att visas upp.

Kontakt