Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varning för höga flöden och översvämning

På grund av snösmältning i samband med kraftigt regn har SMHI utfärdat varningar för höga flöden och översvämningar på flera platser i länet.

SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden i de nedre delarna av Torneälven. Det innebär att det är extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Parallellt med varningen för höga flöden har SMHI även utfärdat en röd varning för översvämning på flera platser längs nedre Torneälven.

Enligt SMHI är flödena nu sjunkande, men det är viktigt att fortsatt hålla sig uppdaterad om väderläget via SMHI:s webbplats.

Varningar och meddelanden på smhi.se Länk till annan webbplats.

Information från SMHI om varning för översvämning Länk till annan webbplats.

De höga flödena innebär påverkan på vissa vägar som är avstängda. Via trafikinformationen på Trafikverkets webbplats eller via Sveriges radio får du veta vilka vägar som är påverkade.

Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Trafikinformation på Sveriges radios webbplats Länk till annan webbplats.

Förutom de röda varningarna så har SMHI även utfärdat gula varningar för höga flöden i Nedre Muonioälven samt i Nedre Kalixälven. Även i de vattendragen kan det vara höga strömhastigheter.

Vad kan jag göra?

Bor du i ett utsatt område är det bra att se över hur du kan skydda din fastighet mot översvämningar. Underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken, brunnar och avloppsgaller från löv och annat skräp.

Fler tips om hur du kan skydda ditt hus och din egendom:

Så förbereder du dig för och agerar vid översvämning på Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Faktablad med information till fastighetsägare (pdf) Länk till annan webbplats.

Kontakt