Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för tung trafik

Foto: Mostphotos

Energimyndigheten har tagit ett stort antal beslut om stöd till Regionala elektrifieringspiloter. Nu finns en första geografisk bild över var publika ladd- och tankstationer för el och vätgas för tung trafik kommer stå färdiga hösten 2023, och det är en rejäl utbyggnad som väntar. I Norrbotten har stöd beviljats för tio laddstationer och en vätgastankstation.

Hittills har Energimyndigheten beviljat stöd till 139 laddstationer, 12 vätgastankstationer och en kombinerad ladd- och vätgastankstation för en sammanlagd summa på 1,4 miljarder kronor. I Norrbotten har fyra olika aktörer beviljats stöd.

På följande orter kommer ladd- och tankstationer byggas i länet:

  • Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Piteå och Älvsbyn. I Luleå byggs två stationer, varav en vätgas.

— Det här blir ett rejält steg framåt för elektrifieringen av tunga godstransporter. Vårt beslut innebär en bra geografisk spridning av den publika ladd- och tankinfrastrukturen som underlättar för en snabbare elektrifiering av tunga godstransporter i hela landet, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

— Sex aktörer hade sökt stöd för att bygga 20 laddstationer, av dessa har fyra beviljats stöd för att bygga 11 laddstationer på 10 platser i länet. Det känns positivt och viktigt för att transportsektorn i Norrbotten ska kunna ställa om och bli fossiloberoende, säger Ulrika Lundberg, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen Norrbotten.

Stor bredd av beviljade ansökningar

Centralt i bedömningen av ansökningarna har varit strategisk placering i ett regionalt och nationellt perspektiv och hur aktörssamverkan sett ut. Man har även tittat på tillståndsprocesser och kostnader för att bygga. De som fått sin ansökan beviljad är alltifrån stora etablerade företag till mindre nya aktörer på marknaden. Kravet för att få stöd är att ladd- eller tankstationen ska vara färdigställd senast hösten 2023 och att man som stödmottagare delar med sig av sina lärdomar och information av användningen.

Energimyndigheten har ytterligare beslut att ta för de resterande ansökningarna under sommaren. I början av hösten kommer Energimyndigheten analysera de behov som stödet täcker, samt eventuella fortsatta utmaningar för en publik ladd- och vätgastankinfrastruktur för tunga transporter.

Mer om placering av de planerade ladd- och tankstationerna finns på Energimyndighetens webbplats.

Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för tung trafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt