Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

55 björnar får fällas i årets licensjakt i Norrbotten

En brunbjörn vid en sjö i en skog med höstfärger.

Årets licensjakt på björn i Norrbotten startar den 21 augusti. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om en licensjakt på 55 björnar i Norrbottens län. Tillsammans med de 56 björnar som fälldes under vårens skyddsjakter blir det ett sammanlagt uttag på 111 björnar eller cirka 17 % av stammen. Det är en ökning på den totala kvoten från i fjol med 26 björnar.

- Tack vare allmänhetens hjälp med inventeringen i fjol och den beskattningsmodell som björnforskningen tagit fram har vi i år väldigt goda underlag för ett ökat licensjaktbeslut, säger Anna Danell Savola, Länsstyrelsen.

En hållbar förvaltning

En planerad licensjakt underlättar förvaltningen av björnstammen genom att jakten kan fördelas över länet och att jaktuttaget blir mer förutsägbart.

- Målet med jakten är att på ett strukturerat sätt minska stammen till länets förvaltningsnivå på 500 individer, och därigenom minska skadorna för rennäringen till en acceptabel nivå. Det stora antalet skyddsjakter under våren visar på ett fortsatt problem, säger Anna Danell Savola.

Ny regel vid försäljning till slakteri

Nytt för i år är att björnar som ska säljas för att bli livsmedel inte får flås innan de når en godkänd vilthanteringsanläggning. Detta på grund av en ny EU-lag som innebär att djur som ska säljas som livsmedel inte får komma i kontakt med andra björnar på ett slakteri eller liknande.

Tre delområden

Länet delas i år in i tre delområden. Område 1 innefattar Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyns kommuner. Här får 15 björnar fällas. I område 2; Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks kommuner får 20 björnar fällas. I område 3 som innefattar resten av länet får 20 björnar fällas.

Syftet med områdesindelningen är dels att kunna rikta jakten till de områden som har störst problematik med björnar under våren, dels att inte låta björnstammen bli för tät inom det mer befolkningstäta delområde 1, där ökad björntäthet riskerar att leda till en ökad oro.

Björnjakten startar 21 augusti och pågår som längst till 30 september ovan odlingsgränsen och 15 oktober nedan odlingsgränsen.


Kontakt