Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessparet besökte länet

Kronprinsessan och prinsen ler på bild. Blå bakgrund

Kronprinsessparet deltog bland annat vid Polarbröds invigning den 10 maj.

DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel besöker Norrbotten för att ta del av de industrietableringar som sker i länet.

Tillsammans med tillförordnat länsråd Katarina Ljunggren inleddes Kronprinsessparets besök i länet hos familjeföretaget Polarbröd, som drivs av femte generationen bagarbarn och har rötter i Norrbottnisk brödkultur sedan 1879. I år firar företaget 50 år som bolag.
Efter den förödande branden i augusti 2020 står den nya anläggningen klar att invigas i Kronprinsessans och Prins Daniels närvaro.

Därefter gick besöket till Hybrit Development AB och deras pilotanläggning för direktreduktion av järnmalmspellets med fossilfri vätgas. Här utvecklar SSAB, LKAB och Vattenfall tillsammans en fossilfri värdekedja för järn- och stålproduktion med fossilfri el och vätgas för att på så sätt minimera koldioxidutsläppen i hela värdekedjan.

HYBRIT-tekniken innebär att vi ersätter masugnsprocessen, som använder kol och koks för att ta bort syret ur järnmalmen, med en direktreduktionsprocess där vi använder fossilfri vätgas som framställs av vatten med el från fossilfria energikällor.

Dagen avslutades med ett besök vid Luleå Hamn där Kronprinsessparet fick en guidad tur i hamnområdet med världens modernaste bogserbåt Vilja.
Här fick paret information om vad som händer inom länets industrietableringar av bland annat Carina Sammeli, kommunalråd Luleå, Claes Nordmark, kommunalråd Boden samt projektledare för Malmporten.

Kontakt