Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fältarbeten i sommar
I sommar hittar du flera av Länsstyrelsens verksamheter ute i fält.
Det handlar bland annat om inventering av olika arter, kartläggning av vägtrummor och projekt för att återställa vattenmiljöer.
Biotopkartering av vattendrag

Vid biotopkartering av vattendrag dokumenterar vi spår efter mänsklig verksamhet som påverkat vattenfåran. Här syns ses en stenkista som anlades för att styra timret rätt i vattenfåran. Fotograf: Länsstyrelsen
Vattendrag runt om i länet inventeras för att ta reda på mer om värdefulla vattenmiljöer, kartlägga miljötillståndet och för att se vilka åtgärdsbehov som finns. Inventering genomförs under juni till september.
Kontaktperson: Adrian Andersson Nyberg
Inventering av bandnate

Bandnate, bild tagen i Naankijärvi.
Många nya lokaler för arten har hittats på kusten, men det saknas sentida uppgifter om artens utbredning i mer utpräglade sötvattensmiljöer. Under vecka 33 kommer vi inventera bandnate i inlandet.
Kontaktperson: David Bell
Inventering av fjälltaggsvampar i tallskogar

Så här kan det se ut i en tallhedsmiljö Foto: Emilia Vesterberg
I sommar provar Länsstyrelsen i Norrbottens län något nytt. Att leta sällsynta svampar är nämligen inte helt lätt. Vissa år helt enkelt inte är bra svampår och trots att vi vet att det finns en bra chans att de finns i ett område ser man dem inte. Med hjälp av genetiker kommer vi att ta jordprover som fångar upp mycel från svampar och DNA-analyser kan sen visa vilka arter som finns i marken. Med hjälp av genetiker kommer vi att ta jordprover som fångar upp mycel från svampar och DNA-analyser kan sen visa vilka arter som finns i marken.Jordproverna kommer att samlas in under juni och juli.
Kontaktperson: Emilia Vesterberg
Inventering av flodpärlmussla

Inventering av flodpärlmussla. Foto: Länsstyrelsen
Inventering av flodpärlmussla pågår under augusti i Kvarnbäcken, Bodens kommun och Haukobollbäcken, Arjeplogs kommun. Syftet är att följa populationernas utveckling i länet. Inventeringen ingår i det regionala miljöövervakningsprogrammet Stormusslor.
Kontaktperson: Patrik Olofsson
Inventering av häckande fåglar

Inventering av fåglar i odlingslandskapet. Foto: Susanne Backe
Från mitten av maj till mitten av juli räknar vi häckande fåglar i hela länet för att följa fågelbestånden i Norrbotten.
Fåglar som indikatorer för miljön i Norrbottens län Länk till annan webbplats.
Hur går det för fåglarna i Norrbottens län Länk till annan webbplats.
Kontaktperson: Susanne Backe
Inventering av insekter

Vitfläckig guldvinge på prästkrage. Foto: Jörgen Naalisvaara
För att få bättre kunskap om insekter i länet genomför Länsstyrelsen en inventering av flygande insekter i olika naturmiljöer. Inventeringen är inriktad på fjäll- ängs- och skogsmiljöer. Vi kommer även särskilt inventera fjärilar på ett par olika platser. I slutet av maj och början av juni sätter vi ut fällor i Tornedalen och Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet. Vid några tillfällen under sommaren kommer provflaskor i fällorna att bytas och i september plockas de in.
Kontaktperson: Jörgen Naalisvaara
Inventering av några av landets mest hotade skalbaggar

Inventering av lövinsekter. Foto: Emilia Vesterberg
I sommar letar vi sällsynta skalbaggar. Vi beger oss ut i gamla lövskogar, områden som brunnit och även trolska granskogar för att försöka hitta dem. Med kunskap om var de finns går det lättare att rädda de här arterna. Inventeringarna kommer pågå från juni till september.
Kontaktperson: Emilia Vesterberg
Inventering av strandsandjägare

Strandsandjägare. Foto: Sven-Åke Berglind
I början av juli kommer den hotade arten strandsandjägare inventeras på en ö i Luleå skärgård. Strandsandjägaren är känd från en handfull öar i Luleå skärgård samt från ett område i Piteå kommun. På flera öar är det länge sedan populationerna följdes upp.
Kontaktperson: Alexandra Lindmark
Inventering av utter

I augusti planerar vi att inventera utterspillning. Foto: Rasmus A Vive
I augusti letar vi spår och spillning av utter i Torneälven för att följa utterbestånden i Norrbotten.
Utter i Norrbottens län 1986-2020 Länk till annan webbplats.
Kontaktperson: Susanne Backe
Inventering av violgubbe

Violgubbe. Foto: Gillis Aronsson
Hur ser egentligen svampen med det roliga namnet ut? Inte många har sett den eftersom den bara hittats på en plats i Norrbotten. I höst ger vi oss ut örtrika gamla granskogar med arter som myskmåra och röd trolldruva eftersom det är där violgubben kan finnas. Violgubbe kommer att inventeras under augusti.
Kontaktperson: Emilia Vesterberg
Inventering av violett guldvinge

Hane av violett guldvinge. Foto: Tommy Bystedt
Inom åtgärdsprogrammet för violett guldvinge kommer vi inventera ett flertal lokaler i Haparanda, Kalix och Luleå kommuner för att följa kända populationers utveckling. Förhoppningsvis hitta nya förekomster av den starkt hotade fjärilen. Inventeringen utförs delvis med stöd av Biogeografisk uppföljning av fjärilar. Inventeringen är väderberoende men planeras under veckorna 23–25, eventuellt även vecka 26.
Kontaktperson: Alexandra Lindmark
Inventering av vägtrummor

Inventeringen sker inom Torne- och Lule älvars avrinningsområden under juni till augusti. I samarbete med Trafikverket inventeras vägtrummor för att kartlägga vägtrummor som är vandringshinder för fisk och andra vattenlevande organismer.
Kontaktperson: Adrian Andersson Nyberg
Inventering av ävjepilört

Ävjepilört. Foto: Sture Westerberg
Områden längs kusten och längre inåt landet efter älvarna kommer besökas för eftersök av den hotade arten ävjepilört. Förhoppningen är att hitta ytterligare växtplatser för ävjepilört och få bättre kunskap om var arten finns. Inventeringen planeras under juli-augusti månad.
Kontaktperson: Alexandra Lindmark
Miljöövervakning sötvatten

En tandborste används för att ta prover på alger som växer på stenar under vattnet. Vissa alger trivs i näringsrika vatten och vissa är känsliga för sura vatten. Fotograf: Sara Elfvendahl
Vattenkemi och biologi undersöks vid fyra tillfällen varje år i 15 sjöar och 12 vattendrag som ingår i ett långsiktigt övervakningsprogram. Lokalerna är spridda över länet. En del av provtagningen utförs av konsulter och en del av Länsstyrelsens personal.
Kontaktperson: Sara Elfvendahl
Provtagning för fjällrufse

Provtagning av fjällrufse.
I början på september kommer vi att inventera fjällrufse i ett antal fjällsjöar med hjälp av eDNA. Målsättningen är att kartlägga artens förekomst i länet. Eftersom fjällrufsen förmodligen kräver kalla och klara vatten, så är det möjligt att den skulle kunna användas i miljöövervakningen för att beskriva klimatförändringarna.
Kontaktperson: David Bell
Restaurering av våtmarker

Restaurerad våtmark inom Mellanlandet naturreservat. Fotograf: Emma Palmgren
Under sommaren och hösten kommer Länsstyrelsen att lägga igen diken och bygga dikespluggar inom ett par våtmarker i länet. Huvudsyftet är att gynna våtmarksberoende arter och naturtyper. Arbetet kommer att ske i eller i anslutning till naturreservat. I år är arbetet planerat till områden inom följande kommuner: Arvidsjaur, Kalix, Kiruna, Luleå och Överkalix.
Kontaktperson: Emma Palmgren
Återskapa bestånd med flodpärlmusslor och dess livsmiljö

Exempel på olika typer av träkonstruktioner. Foto: Metsähallitus
Inom LIFE-projektet Revives kommer flera aktiviteter att pågå under fältsäsongen.
Genom inventering av flodpärlmusslors bestånd går det att bedöma deras status innan vi utför åtgärder i projektet. Inventering av flodpärlmussla kommer att ske i:
- Forsträskån, Bodens kommun
- Abborrbäcken, Gåbdebäcken och Nuortejaurebäcken, Arvidsjaurs kommun.
Hur mycket larver från flodpärlmussla det finns på gälar hos öring och lax kommer vi att undersöka i juni månad i
- Abborrbäcken, Gåbdebäcken och Nuortejaurebäcken, Arvidsjaurs kommun,
- Kvarnbäcken och Forsträskån, Bodens kommun
- Brändån, Älvsbyns kommun.
För att få reda på hur mycket fisk det finns i vattendragen innan åtgärderna i projektet så utför vi elfiskeundersökningar i:
- Abborrbäcken, Gåbdebäcken och Nuortejaurebäcken, Arvidsjaurs kommun,
- Bjurån, Kvarnbäcken och Forsträskån, Bodens kommun,
- Brändån, Älvsbyns kommun
- Klubbälven, Piteå kommun.
Restaurering för att efterlikna död ved i vattendrag med hjälp av träkonstruktioner kommer vi att göra i:
- Laxtjärnbäcken, Arvidsjaurs kommun i juni månad.
I september kommer flodpärlmusslans värdfisk att infekteras med larver från flodpärlmusslor och sedan släppas ut i vattendraget i:
- Åbyälven, Piteå kommun.
Cirka tio vandringshinder för fisk kommer att åtgärdas inom projektområdet.
Kontaktperson: Patrik Olofsson

Återställning av miljön i vattendrag

Grävmaskin i bäck. Fotograf: Sofia Perä
Länsstyrelsen jobbar med att återställa miljön i flera vattendrag genom att med hjälp av grävmaskiner återskapa mer naturliga och mångformiga vattendrag. Under flottningsepoken rensades många vattendrag för att underlätta för timmertransporter. Sten och block rensades bort och sidofåror stängdes av med stenvallar. Rensningarna innebar att vattendragen blev mer likartade och variationen av livsmiljöer minskade kraftigt.
Linabäcken och Laddonbäcken
Denna säsong kommer kolarctic-projektet ReArc att utföra miljöåterställning i delar av Linabäckens och Laddonbäckens vattensystem i Jokkmokks kommun. Arbetet kommer att pågå fram till oktober.
Kontaktperson: Sofia Perä
Tallån
Under sommaren kommer Länsstyrelsen att inleda arbetet med att återställa delar av Tallån som är ett biflöde till Töreälven. Arbetet kommer att pågå fram till isläggningen.
Kontaktperson: Sara Elfvendahl
Pärlälven
Under sommaren och hösten kommer Länsstyrelsen att fortsätta arbetet med att miljöåterställa delar av Pärlälven.
Kontaktperson: Linda Johansson
Åtgärder för fjällgås

Fjällgås. Foto: Emilia Vesterberg
Varje år inventerar vi en av Norrbottens viktigaste ansvarsarter, fjällgåsen. Fjällgåsen häckar i Norrbottensfjällen och även i år får fjällgäss åka lastbil upp till Arjeplogsfjällen och Gällivarefjällen där de sedan släpps ut i det vilda. Fjällgässen släpps ut i fjällen under juli månad.
Kontaktperson: Emilia Vesterberg
Åtgärder för hänggräs

Hänggräs Foto: Anna Högdahl
Åtgärder för hänggräs, i Sverige endast känd från Norrbotten, kommer utföras på befintliga lokaler i Haparanda kommun där antalet plantor är försvinnande få. Konkurrerande vegetation och igenväxning utgör ett problem när inte tillräcklig störning sker. Målet med åtgärden är att frigöra plantor som annars kommer konkurreras ut av intilliggande växtlighet. Åtgärderna planeras ske i augusti, men kan tidigareläggas beroende på till exampel vattenstånd.
Kontaktperson: Alexandra Lindmark
Åtgärder för småsvalting

Småsvalting. Foto: Petra Pohjola
Under hösten samlades frön in från den hotade vattenväxten småsvalting, nu ska odlingsförsöken sättas ut. Under vintern och våren har den odlats för att drivas upp till en fullvuxen småsvalting som planeras att sättas ut i havet under sommaren. Om odlingsförsöken lyckas kommer småsvaltingen sättas ut någon gång under perioden juni till augusti.
Kontaktperson: Emilia Vesterberg
Åtgärder för vandrande fiskar

Vägtrumma. Foto: Länsstyrelsen
Under fiskens fortplantning förflyttar sig fisken mellan olika ställen, man pratar om fiskvandring. På sin vandring kan fiskarna stöta på hinder orsakade av människan som hindrar dem att förflytta sig. Exempel på hinder kan vara vägtrummor i vattendragen som är för högt placerade så att fiskarna inte kan passera. I år ska ytterligare hinder åtgärdas i länet, närmare bestämt i Jokkmokk.
Åtgärden görs som en del i det svensk-finska samarbetsprojektet EMRA som syftar till att förbättra miljön för fisk i Lule respektive Kemi älvs vattensystem.
Kontaktperson: Linda Johansson
Övervakning av grunda vegetationsklädda havsvikar

Analyser av flygfotografier är ett effektivt sätt få kunskap om bland annat vegetationens utbredning i vikarna, vilket hjälper oss att bedöma deras tillstånd. Grunda havsvikar är mycket värdefulla för den biologiska mångfalden i havet på grund av sin rika vegetation. Miljöerna påverkas dock av mänskliga verksamhet i kustzonen, vilket kan försämra deras tillstånd. Som en del i det pågående arbetet med att utveckla metoder för miljöövervakning av havsvikarna i länet kommer Länsstyrelsen att flyga drönare över utvalda vikar och fotografera undervattensvegetationen från luften. Arbetet utförs under augusti och september månad längs länets kust.
Kontaktperson: Kajsa Johansson

På jakt efter spår av hotade skalbaggar. Foto: Emilia Vesterberg
Kontakt
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00 (växel)