Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen rapporterar 2 588 möjliga boendeplatser i länet

Med anledning av det ökade antal ukrainska migranter som anländer till Sverige har länsstyrelserna fått i uppdrag att inventera antalet boendeplatser i länen. Länsstyrelsen i Norrbotten rapporterade under morgonen att 2 588 boendeplatser finns tillgängliga i länet.

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att göra en inventering av befintliga lokaler, anläggningar och även andra enklare boendeformer som kan användas som tillfälliga boenden på såväl kort som något längre sikt. Inventeringen handlade i första hand om platser för tillfälliga bostäder i kommunal och statlig regi inom respektive län. I andra hand har inventeringen även omfattat tillfälliga platser i privat regi i samverkan med till exempel branschorganisationer. Med privat regi menas boendelösningar som till exempel företag eller andra bolag har tillgängliga för personer som är i behov av skydd.

Boendeplatserna som har inventerats är platser som finns tillgängliga från den 25 mars 2022 och framåt. På kort sikt rör det sig främst om idrottshallar, semesteranläggningar, vandrarhem och hotell. På längre sikt rör det sig om lägenheter, stugor, vandrarhem och olika typer av nedlagda boenden

– Kommunerna har återigen gjort ett fantastiskt jobb med att inventera och rapportera boendeplatser till oss på Länsstyrelsen. Vi har sammanställt siffrorna och under morgonen har vi rapporterat att 2 588 boendeplatser finns tillgängliga i Norrbotten, säger Lina Segerlund, chef på Enheten för social hållbarhet.

Sammanställningen har skickats till länsstyrelsernas nationella samordningskansli som kommer att granska och göra en nationell sammanställning av samtliga länsstyrelsers rapportering. Det innebär att det antal boendeplatser som Norrbotten har rapporterat in kan förändras efter den nationella sammanställningen. Det totala antalet boendeplatser rapporteras till Migrationsverket som tar beslut om och i så fall när boendeplatserna tas i anspråk.

Rapporterade boendeplatser per kommun


Boendeplatser per kommun

Kommun

Antal platser

Arjeplog

111

Arvidsjaur

338

Boden

302

Gällivare

68

Haparanda

132

Jokkmokk

52

Kalix

140

Kiruna

400

Luleå

278

Pajala

108

Piteå

117

Älvsbyn

257

Överkalix

111

Övertorneå

174


Kontakt