Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Frivilligresurser stärker beredskapen i Norrbotten

Ensam brandman som står i ett öppet skogsparti och släcker en skogsbrand

Foto: Mostphotos

För att stärka beredskapen inför kris, men även inför höjd beredskap och krig, rekryterar Länsstyrelsen frivilliga till en räddnings- och röjningsstyrka i länet.

I samverkan med Försvarsutbildarna och räddningstjänsterna i Norrbotten ska Länsstyrelsen teckna avtal med 30 personer som ska ingå i en regional räddnings- och röjningsstyrka. De som ingår i styrkan är frivilligresurser som via Försvarsutbildarna kommer att få utbildning inför sitt uppdrag. Framöver kommer de även att delta i övningar som genomförs i länet.

- Det här är ett arbete som vi gör för att stärka beredskapen i hela länet. Styrkan kommer att kunna gå in och förstärka vid olika typer av samhällsstörningar, allt från skogsbränder och översvämningar till höjd beredskap och krig, när räddningstjänstens egna resurser inte räcker till, säger Erika Granström, handläggare vid Enheten för samhällsskydd hos Länsstyrelsen i Norrbotten.

De personer som ingår i styrkan är frivilligresurser och kommer inte att ha en fast anställning hos Länsstyrelsen. Däremot kommer de att krigsplaceras hos Länsstyrelsen vilket innebär att en förutsättning för uppdraget är att personen inte är krigsplacerad hos Försvarsmakten eller i någon annan organisation.

För att anmäla sig till räddnings- och röjningsstyrkan gör man en intresseanmälan via Försvarsutbildarnas webbplats. Försvarsutbildarna kommer sedan att göra ett urval och kontakta dem som får en av de 30 platserna.

Vad krävs av någon som ska ingå i räddnings- och röjningsstyrkan?

  • Du ska vara stadigvarande bosatt i Norrbotten och vara mellan 17 och 60 år när utbildningen påbörjas
  • Ha god hälsa och vara i god psykisk balans
  • Du behöver kunna bära en vuxen på bår, dvs klara av tunga lyft
  • Du kan inte ha dålig rygg eller knän som påverkar fysiskt krävande uppgifter
  • Du ska vara medlem i en frivillig försvarsorganisation, gärna i Försvarsutbildarna

Kontakt