Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen besöker Piteå

tegelhus, blommor framför entré, torg

Foto: Mostphotos

Landshövdingens kommunturné har startat och nu är det dags för Lotta Finstorp att besöka Piteå kommun.

Landshövding Lotta Finstorp vill snabbt lära känna länet. Därför reser hon tillsammans med länsråd Johan Antti runt och träffar kommunerna och dess representanter.

Den 19 oktober gör landshövdingen ett kommunbesök i Piteå. Sällskapet inleder med ett besök till stadshuset i Piteå där kommunledningen tar emot för att informera om nutid, framtid och de utmaningar som kommunen står inför.
Därefter går besöket vidare till Framnäs folkhögskola som under de senaste åren genomgått stora förändringar. På skolan erbjuds bland annat utbildningar för musiker, dansare, musikproducenter men också förberedande utbildningar för bland annat poliser och för personer med svenska som andra språk.

Efter lunch besöker landshövdingen Strömbackaskolans byggprogram. Här informerar skolchef Britta Dahlén bland annat om hur det fungerar i praktiken på skolans byggprogram och hur framtiden ser ut. Elever och lärare kommer att finnas på plats under besöket.
Eftermiddagen avslutas med ett besök på Lindbäcks bygg som är en av Piteås stora arbetsgivare. Här får landshövdingen även träffa representanter från PodComp som med en ny spännande teknik är en samarbetspartner till Lindbäcks Bygg.

Landshövdingen ska besöka länets samtliga kommuner och har startat med Övertorneå kommun onsdagen den 11 augusti. Turnén avslutas med Gällivare kommun den 1 december.

Media bjuds in

Till samtliga kommunbesök kommer media att bjudas in att närvara.

Ni kan även följa landshövdingens kommunturné på Länsstyrelsens facebooksida. Länk till annan webbplats.

Program

09.00 Stadshuset - samtal med kommunledning
11.00 Besök på Framnäs folkhögskola
12.00 Lunch på folkhögskolan
13.00 Strömbackaskolans jämställdhetspris i verkligheten, elevbygget Acusticum
14.00 Avslutningsvis besök Lindbäcks Bygg

Bra lektioner

— Jag ser fram emot det här väldigt mycket. Det är viktigt för mig att få en helhetsbild av länet och att träffa kommunerna blir bra grundlektioner, säger landshövding Lotta Finstorp.

— Länet är dessutom fantastiskt vackert och det finns så mycket att upptäcka för mig som nyinflyttad, så det kommer både bli nyttigt och trevligt, säger hon.

Lära känna kommunledningarna

Syftet med landshövdingens besök är att landshövdingen ska lära känna länets kommuner som är viktiga samverkansparter och utgör frekventa kontaktytor för Länsstyrelsen. Därför är det angeläget att besöka kommunerna och föra dialog om aktuella frågor, om samverkan, om kommunernas förutsättningar med mera. Detta vid sidan av överläggningar med Norrbottens Kommuner.
Tidigare landshövdingar har besökt alla kommuner under sin första tid i länet.

Anpassade möten

På grund av den rådande pandemin har landshövdingen under våren haft digitala ”förmöten” med kommunerna. Höstens besök kommer att anpassas efter de restriktioner som råder för tillfället. Mötena kan komma att hållas utomhus till viss del.

Demokratistuga

Under hösten ansvarar Länsstyrelsen för de Demokratistugor som kommer att finns i Gällivare, Boden och Haparanda kommuner. Som planeringen ser ut idag kommer två av tre kommunbesök att förläggas till dessa kommuner under den period som stugan finns i kommunen. Även Friluftslivets år genomförs under 2021, där landshövdingestafetten blir en del i landshövdingens kommunbesök.

Följande datum är inplanerade:

 1. 11 augusti Övertorneå kommun
 2. 12 augusti Pajala kommun
 3. 17 augusti Arjeplog kommun
 4. 18 augusti Arvidsjaur kommun
 5. 27 augusti Boden kommun
 6. 1 september Haparanda kommun
 7. 14 september Överkalix kommun
 8. 22 september Älvsbyn kommun
 9. 5 oktober Jokkmokk kommun
 10. 6 oktober Kiruna kommun
 11. 15 oktober Kalix kommun
 12. 19 oktober Piteå kommun
 13. 2 november Luleå kommun
 14. 1 december Gällivare kommun

Kontakt