Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen besöker Kalix

tegelhus, blommor framför entré

Foto: Mostphotos

Landshövdingens kommunturné har startat och nu är det dags för Lotta Finstorp att besöka Kalix kommun.

Landshövding Lotta Finstorp vill snabbt lära känna länet. Därför reser hon tillsammans med länsråd Johan Antti runt och träffar kommunerna och dess representanter.

Den 15 oktober gör landshövdingen ett kommunbesök i Kalix. Naturvårdsverket rankar i år åter Kalix som Norrbottens främsta friluftskommun. Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Sällskapet inleder med ett besök vid det nya bostadsområdet i Lappbäcken. Därefter besöker landshövdingen Sveriges nordligaste marina, i Båtskärsnäs.

I samband med lunchen kommer kommunens destinationsutvecklare att presentera några av de många satsningar som sker inom besöksnäringen.
Avslutningsvis besöker landshövdingen Kalix Ryttarförening i Björknäs.

Landshövdingen ska besöka länets samtliga kommuner och har startat med Övertorneå kommun onsdagen den 11 augusti. Turnén avslutas med Gällivare kommun den 1 december.

Media bjuds in

Till samtliga kommunbesök kommer media att bjudas in att närvara.

Ni kan även följa landshövdingens kommunturné på Länsstyrelsens facebooksida. Länk till annan webbplats.

Program

9.00 Välkommen till Kalix. Träffas i Socialförvaltningens Visningsrum för välfärdsteknik Strandgatan 13.
10.00 Besök i nya bostadsområdet i Lappbäcken.
11.00 Sveriges nordligaste marina i Båtskärsnäs.
12.00 Lunch i Frevisören. I samband med lunchen kommer vår destinationsutvecklare att presentera våra många satsningar inom besöksnäringen.
14.00 Avslutningsvis besök på Kalix Ryttarförening i Björknäs.

Bra lektioner

— Jag ser fram emot det här väldigt mycket. Det är viktigt för mig att få en helhetsbild av länet och att träffa kommunerna blir bra grundlektioner, säger landshövding Lotta Finstorp.

— Länet är dessutom fantastiskt vackert och det finns så mycket att upptäcka för mig som nyinflyttad, så det kommer både bli nyttigt och trevligt, säger hon.

Lära känna kommunledningarna

Syftet med landshövdingens besök är att landshövdingen ska lära känna länets kommuner som är viktiga samverkansparter och utgör frekventa kontaktytor för Länsstyrelsen. Därför är det angeläget att besöka kommunerna och föra dialog om aktuella frågor, om samverkan, om kommunernas förutsättningar med mera. Detta vid sidan av överläggningar med Norrbottens Kommuner.
Tidigare landshövdingar har besökt alla kommuner under sin första tid i länet.

Anpassade möten

På grund av den rådande pandemin har landshövdingen under våren haft digitala ”förmöten” med kommunerna. Höstens besök kommer att anpassas efter de restriktioner som råder för tillfället. Mötena kan komma att hållas utomhus till viss del.

Demokratistuga

Under hösten ansvarar Länsstyrelsen för de Demokratistugor som kommer att finns i Gällivare, Boden och Haparanda kommuner. Som planeringen ser ut idag kommer två av tre kommunbesök att förläggas till dessa kommuner under den period som stugan finns i kommunen. Även Friluftslivets år genomförs under 2021, där landshövdingestafetten blir en del i landshövdingens kommunbesök.

Följande datum är inplanerade:

 1. 11 augusti Övertorneå kommun
 2. 12 augusti Pajala kommun
 3. 17 augusti Arjeplog kommun
 4. 18 augusti Arvidsjaur kommun
 5. 27 augusti Boden kommun
 6. 1 september Haparanda kommun
 7. 14 september Överkalix kommun
 8. 22 september Älvsbyn kommun
 9. 5 oktober Jokkmokk kommun
 10. 6 oktober Kiruna kommun
 11. 15 oktober Kalix kommun
 12. 19 oktober Piteå kommun
 13. 2 november Luleå kommun
 14. 1 december Gällivare kommun

Kontakt