Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen tar med EU-minister på kommunbesök

tegelhus, blommor framför entré

Under hösten påbörjar landshövding Lotta Finstorp en kommunturné till samtliga av länets kommuner. Foto: Mostphotos

Landshövdingens kommunturné har startat och när Lotta Finstorp besöker Haparanda passar hon på att inviga Demokratistugan tillsammans med EU-minister Hans Dahlgren.

Landshövding Lotta Finstorp vill snabbt lära känna länet. Därför reser hon tillsammans med länsråd Johan Antti runt och träffar kommunerna och dess representanter.

Den 1 september gör landshövdingen sitt sjätte kommunbesök. Tillsammans med EU-minister Hans Dahlgren kommer hon att besöka Haparanda och dagen inleds med att inviga Demokratistugan som har anlänt till kommunen.

Därefter kommer duon tillsammans med kommunrepresentanter att göra studiebesök, bland annat på SverigeFinska Folkhögskolan. De kommer även att ta del av presentationer om Haparanda kommuns näringsliv, utvecklingspotential, samarbetet Haparanda Tornio samt utvecklingen i norra Finland.

Landshövdingen ska besöka länets samtliga kommuner och har startat med Övertorneå kommun onsdagen den 11 augusti. Turnén avslutas med Gällivare kommun den 1 december.

Media bjuds in

Till samtliga kommunbesök kommer media att bjudas in att närvara.

Närmare information kommer inför besöken med aktuella coronarestriktioner.

Ni kan även följa landshövdingens kommunturné på Länsstyrelsens facebooksida. Länk till annan webbplats.

Program

10.00 Invigning Demokratistugan, Torget Haparanda

10.45 Besök SverigeFinska Folkhögskolan tillsammans med rektor Mari Järvinen

13.00 Presentationer för landshövding Lotta Finstorp om Haparanda kommun

15.00 Presentationer för landshövding och EU-minister om samarbete Haparanda Tornio samt utvecklingen i norra Finland

Bra lektioner

— Jag ser fram emot det här väldigt mycket. Det är viktigt för mig att få en helhetsbild av länet och att träffa kommunerna blir bra grundlektioner, säger landshövding Lotta Finstorp.

— Länet är dessutom fantastiskt vackert och det finns så mycket att upptäcka för mig som nyinflyttad, så det kommer både bli nyttigt och trevligt, säger hon.

Lära känna kommunledningarna

Syftet med landshövdingens besök är att landshövdingen ska lära känna länets kommuner som är viktiga samverkansparter och utgör frekventa kontaktytor för Länsstyrelsen. Därför är det angeläget att besöka kommunerna och föra dialog om aktuella frågor, om samverkan, om kommunernas förutsättningar med mera. Detta vid sidan av överläggningar med Norrbottens Kommuner.
Tidigare landshövdingar har besökt alla kommuner under sin första tid i länet.

Anpassade möten

På grund av den rådande pandemin har landshövdingen under våren haft digitala ”förmöten” med kommunerna. Höstens besök kommer att anpassas efter de restriktioner som råder för tillfället. Mötena kan komma att hållas utomhus till viss del.

Demokratistuga

Under hösten ansvarar Länsstyrelsen för de Demokratistugor som kommer att finns i Gällivare, Boden och Haparanda kommuner. Som planeringen ser ut idag kommer två av tre kommunbesök att förläggas till dessa kommuner under den period som stugan finns i kommunen. Även Friluftslivets år genomförs under 2021, där landshövdingestafetten blir en del i landshövdingens kommunbesök.

Följande datum är inplanerade:

 1. 11 augusti Övertorneå kommun
 2. 12 augusti Pajala kommun
 3. 17 augusti Arjeplog kommun
 4. 18 augusti Arvidsjaur kommun
 5. 27 augusti Boden kommun
 6. 1 september Haparanda kommun
 7. 14 september Överkalix kommun
 8. 22 september Älvsbyn kommun
 9. 5 oktober Jokkmokk kommun
 10. 6 oktober Kiruna kommun
 11. 15 oktober Kalix kommun
 12. 19 oktober Piteå kommun
 13. 2 november Luleå kommun
 14. 1 december Gällivare kommun

Kontakt