Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pressinbjudan: Nu kommer Demokratistugan till Norrbotten

Demokratistugan besöker Boden, Gällivare och Haparanda i höst.

Demokratiårets nationella turnéprojekt har kommit till länet! Den 23 augusti till 4 september kan norrbottningarna besöka Demokratistugan som ställs upp i Boden, Gällivare och Haparanda.

2021 är det exakt 100 år sedan det första demokratiska valet med allmän rösträtt genomfördes i Sverige och demokratin därmed fick sitt genombrott.

Som en del i arbetet med att uppmärksamma och höja kunskapen om demokratin har kommittén Demokratin 100 år tagit fram en Demokratistuga som ska spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke.

Ska leda till stärkt demokrati i Norrbotten

För att fira demokratin detta jubileumsår arrangerar Länsstyrelsen i Norrbotten Demokratistugan tillsammans med kommunerna Boden, Gällivare och Haparanda.

Till det mobila kunskapscentret bjuds medborgarna in för att delta i en rad olika aktiviteter om demokratin, seminarier och workshops.

Demokratistugan kommer att besökas av boende och besökare i länet, skolklasser och andra som är intresserade eller bara har vägarna förbi.

— Syftet med veckan är att uppmärksamma demokratin genom att spegla olika aspekter av demokratin i Sverige och Norrbotten, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke. Det finns något för alla, i alla åldrar, säger landshövding Lotta Finstorp.

— I det mobila kunskapscenter som demokratistugan är kan vi lära oss mer om demokratins historia, samtid, framtid och om den lokala demokratin, säger Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

Se hela programmet: Demokratistugan besöker Norrbotten Länk till annan webbplats.

Konkreta demokratiåtaganden i hela länet

Majoriteten av kommunerna i länet, länsstyrelsen, Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet, Sametinget och Polarforskningssekretariatet undertecknade den 18 februari Deklaration för en stark demokrati, ett initiativ från kommittén Demokratin 100 år.

De aktörer som undertecknar deklarationen tar ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. Det innebär även att var och en av aktörerna har gjort konkreta åtaganden om hur de ska arbeta för att stärka demokratin i under året.

— Till följd av dessa åtaganden kommer arbetet med att förankra demokratin lokalt att intensifieras ytterligare. Medborgardialoger, regional samverkan och särskilt fokus på unga är vägen framåt för att uppnå detta, tillsammans, säger Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

Läs mer och se hela programmet på vår webbplats: Demokratistugan besöker Norrbotten. Länk till annan webbplats.

Press, frågor och intervjuer

Pressen är varmt välkomna till Demokratistugan

För frågor och intervjuer:

Presskontakt för Demokratistugan i Norrbotten på Länsstyrelsen är Malin Andersson, kommunikatör.
Malin.A.Andersson@lansstyrelsen.se, telefon: 010-2255319

Presskontakt för Demokratistugan i Boden är Beatrice Isaksson, kommunikatör
Beatrice.Isaksson@boden.se, telefon: 0921-62304

Presskontakt för Demokratistugan i Gällivare är Maria Lindgren, kommunikationschef Maria.Lindgren@gallivare.se, telefon: 070-299 29 99
samt Marie Molin Marie.Molin@gallivare.se, telefon: 072-5988375

Presskontakt för Demokratistugan i Haparanda är Daniel Fälldin, kommunikatör
Daniel.Falldin@haparanda.se, telefon: 070-590 3770

Presskontakt för Demokratistugan och kommittén Demokratin 100 år är Thérèse Amnéus. Therese.Amneus@regeringskansliet.se, telefon: 08-405 50 69

Vill du intervjua en viss aktör – hör av dig till pressansvarig på Länsstyrelsen i Norrbotten för vidare kontakt.

Kontakt