Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så tycker norrbottningarna om stora rovdjur och skyddade områden

Illustration på stora rovdjur

Majoritet av de tillfrågade norrbottningarna är positiva eller neutrala till att stora rovdjur finns i Sverige.

Sveriges Lantbruksuniversitet publicerar idag resultatet av 2020 års stora attitydundersökning. I Norrbotten var svarsfrekvensen högst i Arjeplog, Kiruna och Pajala och i genomsnitt högre än i landet som helhet.

Det är den fjärde undersökningen sedan 2004 och omfattar, förutom en nationell rapport om attityder till rovdjur, även regionala rapporter för Norrbotten, Västerbotten och Jämtland om attityder till rovdjur och skyddade områden.

Bland resultaten för Norrbotten märks bland annat följande:

  • En majoritet av de tillfrågade norrbottningarna är positiva eller neutrala till att stora rovdjur finns i Sverige men många är tveksamma till att de ska finnas i närheten av där man själv bor.
  • En majoritet tycker inte att det är acceptabelt att rovdjur dödar renar, tamdjur och sällskapsdjur eller hotar människor direkt.
  • Det ska vara möjligt, tycker norrbottningarna, att reglera antalet rovdjur med hjälp av jakt framförallt om rovdjuren sökt sig till tätbefolkade områden eller dödar tamdjur. Stödet för att jaga rovdjur för att de konkurrerar med människan om det jaktbara viltet är ganska svagt.
  • Intresset för att vara i skog och mark är stort i Norrbotten och nära hälften av de tillfrågade anger att intresset är beroende av att det finns vilda djur där.
  • Allt fler visar intresse för kortare vandringar, vandringar över dagen och naturfotografering medan jakt, fiske, utförsåkning och snöskoteråkning minskat i popularitet.
  • Över 80 procent av norrbottningarna anser att skyddade naturområden är viktiga för kommande generationer och biologisk mångfald, men beskriver dem även som natursköna och avstressande miljöer och som trevliga utflyktsmål.

Läs mer i Sveriges Lantbruksuniversitets sammanfattning av resultaten för Norrbotten samt i rapporterna på deras hemsida.

Kontakt

Sabrina Dressel

Sveriges lantbruksuniversitet

Telefon 070-383 70 23