Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fira demokratin med oss!
Nu lanserar vi Demokratistugan

Demokratistugan som besöker länet den 23 augusti – 4 september.

Sveriges demokrati fyller 100 år 2021 och i Norrbotten fortsätter vi firandet med det nationella projektet Demokratistugan som besöker länet den 23 augusti – 4 september!

Tillsammans med aktörer från länet lyfter vi demokratifrågor bland annat genom digitalt seminarieprogram och coronasäkrade aktiviteter.

I år är det exakt 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. Efter många års kamp av såväl kvinnorättsrörelsen som arbetarrörelsen, var 1921 året då alla svenska medborgare oavsett kön eller klass för första gången fick rösta i ett demokratiskt val.

— Demokratin får aldrig tas för givet utan den måste alltid försvaras, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.

Digitala seminarier och demokratistuga

Kommittén Demokratin 100 år Länk till annan webbplats. driver projektet där en fysisk ”Demokratistuga” under jubileumsåret turnerar i landet. Länsstyrelsen i Norrbotten står tillsammans med kommunerna Boden, Gällivare och Haparanda värd för Demokratistugan som är ett mobilt kunskapscenter om demokratin. Här bjuds medborgarna in för att delta i en rad olika aktiviteter om demokratin, seminarier och workshops.

— Målet är att öka såväl kunskapen och medvetenheten om demokratin som engagemanget och delaktigheten. För att klara detta behöver det offentliga Sverige och andra aktörer sluta upp och bidra till arbetet, säger landshövding Lotta Finstorp.

Här hittar du det fullständiga programmet för Demokratistugan i Norrbotten 2021. Länk till annan webbplats.

Under samma period som Demokratistugan befinner sig i länet bjuder Länsstyrelsen tillsammans med andra aktörer in till en digital föreläsningsserie för att öka kunskapen och stimulera till samtal om demokratin och dess utmaningar i Sverige, Norrbotten och Europa.
Bland programpunkterna i det digitala seminarieprogrammet hittar vi till exempel föreläsningar om civilsamhället och det demokratiska utrymmet varför är den europeiska nivån viktig för Norrbotten, demokratins utmaningar i en ny tid och den digitaliserade demokratin.

Här hittar du det fullständiga programmet för den digitala Demokratistugan. Länk till annan webbplats.

Demokratin ska stärkas med gemensamma krafter

Den 18 februari undertecknade länets representanter Deklaration för en stark demokrati. En unik satsning för demokratin som säger att Norrbotten med gemensamma krafter ska utveckla och stärka de demokratiska principerna. Det är en deklaration där man som aktör tar ställning för att värna och försvara demokratin samt gör egna åtaganden för hur man ska bidra till att stärka demokratin, under resten av jubileumsåret 2021.

Deltog vid undertecknandet gjorde även Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

— Jag är glad över demokratisatsningen i Norrbotten, som inte kan beskrivas som annat än unik! Genom en bred kraftsamling, med arrangemang av länets kommuner, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Luleås tekniska universitet och Polarforskningssekretariatet, kommer det demokratistärkande arbete att nå ut till invånare i hela Norrbotten. Samverkan mellan aktörer i lokalsamhället skapar möjlighet att nå olika målgrupper, vilket är avgörande för att förankra demokratin lokalt. Demokratiutbildningar för elevkårer och en demokratiutställning med fokus på val är exempel på insatser för vår demokrati som kommer att äga rum i Norrbotten under året, säger Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

Pressinformation

Pressen är varmt välkommen till Demokratistugan i länets kommuner, såväl som till alla aktiviteter. Hör gärna av er till arrangören för respektive evenemang om att ni kommer närvara.

Anmälan till Länsstyrelsens digitala Demokratistuga:

För frågor om Demokratistugan:
Rolf Gyllefjord, länsledning, Länsstyrelsen i Norrbotten
Rolf.Gyllefjord@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 55 298

Malin Andersson, kommunikatör, Länsstyrelsen Norrbotten
Malin.A.Andersson@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 55 319

För frågor om den digitala Demokratistugan:
Kristine Lejonklou, enheten för Social hållbarhet, Länsstyrelsen Norrbotten
Kristin.Lejonklou@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 55 439

För frågor om Deklaration för en stark demokrati:
Thésèse Amnéus, presskontakt, kommittén Demokratin 100 år:
therese.amneus@regeringskansliet.se
Mobil: 073 840 91 75

Kontakt