Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utomhusaktiviteter säkrar trygg öppning av naturum Abisko

Personer står utanför hus. Informationstält delar ut foldrar.

Naturums föreståndare ser fram emot att vägleda besökare igen i Abisko nationalpark. Naturumet öppnar den 25 juni.

Efter mer än ett år av stängda lokaler under pandemin öppnar majoriteten av Sveriges naturum upp inför sommaren. Genom att följa de nya restriktionerna och behålla många aktiviteter utomhus ska man säkra en trygg öppning. Naturum Abisko öppnar den 25 juni.

Naturum ligger ofta i anslutning till en nationalpark eller annan besöksvärd natur, som ett naturreservat. Under pandemin har många naturum hållit lokalerna stängda, men vissa har behållit aktiviteter och verksamhet utomhus när det har varit möjligt.

Extra viktiga just nu

Naturvårdsverkets årliga sammanställning visar att Sveriges nationalparker hade 3,1 miljoner besök under 2020, en ökning med över 300 000 från året innan. Intresset för att vistas i skog och mark hemma i Sverige förväntas vara fortsatt högt även i år.

— Vi ser fram emot att få slå upp dörrarna igen. Med det ökade friluftslivet får naturum en ännu viktigare roll, kanske speciellt för den ovana naturbesökaren. Här finns information om den natur som skyddas i området och kunnig personal som tipsar om fina vandringar och håller i aktiviteter, säger Linda Sörnäs, samordnare för naturum på Naturvårdsverket.

Upplevelser för alla

Syftet med Sveriges naturum är att väcka människors intresse för naturen och ge kunskap som skapar mervärde till naturupplevelser. De fungerar som en port till naturen som ska inspirera till att besökare ger sig ut och utforskar naturen på egen hand.

Naturum Abisko

Naturum Abisko öppnar på midsommarafton och kommer mestadels att hålla till utomhus.

— Vi ser fram emot att få vägleda besökare igen i Abisko nationalpark. Varje dag under sommaren finns vi utanför naturum och ute i nationalparken. Vi svarar på frågor och visar på saker man kan upptäcka i området. Utställningen, butiken och biblioteket har vi öppet för ett begränsat antal besökare åt gången, enligt de gällande restriktionerna, säger Lo Fischer, föreståndare för naturum Abisko.

Kontakt