Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingens nationaldagstal

Landshövding Lotta Finstorp bjuder på ett pandemianpassat nationaldagsfirande med tal och musikunderhållning från residenset i Luleå.

Nationaldagen firades med musikunderhållning från musikstudenterna Lina Högström, Liv Hansson, Linnéa Aidanpää och Vidar Engström från Björknäsgymnasiet i Boden.

Landshövdingens tal

Bästa norrbottningar och nationaldagsfirare!

I dag firar vi Sveriges nationaldag och den svenska flaggans dag. Vi firar till minne av dagen år 1809 då vår riksdag skrev under den regeringsform som la grunden för det moderna Sverige, det som är basen för vår demokrati.

Vår grundtanke med demokratin är ju alla människors lika värde och alla ska ha samma rättigheter men även skyldigheter.

I år, 2021, firar vi att vår demokrati fyller 100 år. Det var 1921 som kvinnor fick rösträtt i Sverige. Tack vare kvinnor och män som under många, många år kämpat för en jämställd rösträtt, kunde kvinnor rösta till riksdagsvalet 1921.

Vår demokrati får aldrig tas för given. Vi måste därför värna och kämpa för vår demokrati, varje dag!

I vårt land får vi tänka och tycka vad vi vill, vi kan öppet uttrycka våra åsikter och vi har allmänna och fria val. Så är det tyvärr inte i alla länder, det får vi inte glömma bort.

Jag har ju, precis som säkert fler av er, precis flyttat hit. Det är jag förstås väldigt glad över, för det är ju här det händer! Vårt län, Norrbotten, står inför stora möjligheter. Jag tänker på kommande fossilfria investeringar som, om allt går enligt plan, kommer att innebära investeringar för tusen miljarder kronor här hos oss och i Västerbottens län.

Men det innebär även utmaningar som vi måste hjälpas åt med. Vi behöver bli fler norrbottningar till alla de anställningar som kommer att göras. Norrbotten är ett av de län som har Sveriges lägsta arbetslöshet! Därför måste vi hjälpas åt med att sprida mer kunskap om våra fina kommuner, om vårt län och allt som händer här.

Vi som bor här vet att Norrbotten är attraktivt att bo och att leva i. Vi måste hjälpas åt att berätta det även för andra, så att fler hittar hit, som besökare, men också som inflyttare.

För det är här det händer! Och länet behöver alla goda krafter som vill vara med och bidra till ett gott liv i Norrbotten och det gör vi förstås tillsammans.
Tillsammans för Norrbottens bästa! Och det som är bra för länet är bra för hela Sverige!

Idag flyttar inte alla enbart till ett arbete, man söker fler anledningar till att flytta, till exempel goda livsmiljöer som handlar om bra skolor, utbud av kultur och fritidsaktiviteter, bra boende och annat som utgör en individs eller familjs livsrum.

Det är det som håller ihop livet för oss människor och som skapar livskraftiga samhällen.

Länet måste, om vi ska klara fortsatt tillväxt och utveckling, vara hållbart. Det måste vara attraktivt för både kvinnor och män att bo i Norrbotten.

Och det är bara att erkänna, vi måste bli bättre på att öka jämställdheten. Det är också en viktig del i vår demokrati.

Det är med oro jag ser på den ökade smittspridningen i Norrbotten. I min egenskap av landshövding, som regeringens företrädare i länet, vill jag förstås, uppmana till stor försiktighet och mana till högre efterlevnad av de rekommendationer som myndigheterna utfärdat.

Länsstyrelsen arbetar för Norrbottens bästa så låt oss ta gemensamt ansvar, låt oss tillsammans visa att den negativa spiralen kan vända uppåt så att fler kan få förbli friska.

Jag längtar precis som ni efter en sommar med färre restriktioner. Vi är på väg dit. Håll avstånd och håll ut så kan vi norrbottningar också börja se vändningen och ett bättre läge. Och kom ihåg att ansvaret är vårt eget – ditt och mitt. Ingen annan kan minska smittspridningen åt oss.

Till dig och till dina nära och kära önskar jag en fortsatt trevlig nationaldag med den svenska flaggan som symbol för vår demokrati!

Lotta Finstorp, landshövding

kvinna står i vacker miljö. Flaggor och blomma i bakgrunden.

Landshövding Lotta Finstorp framför residenset i Luleå.

Kontakt