Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Norrbottningar - vi kan bättre!

Landshövding Lotta Finstorp går ut med en öppen vädjan till norrbottningarna för att minska smittspridningen i samhället.

Landshövdingens tal

Smittspridningen är omfattande i Norrbotten. Sjukvården är extremt belastad och allt fler yngre blir nu smittade och behöver vård. Vi ser ännu inte det ljus som övriga landet gör. Skärpta regionala råd har därför införts av smittskyddsläkaren. Samtidig har regeringen beslutat lätta lite på de nationella restriktionerna och det ställer höga krav på oss norrbottningar, att vi tar emot dem på ett ansvarsfullt sätt.

Vi vill alla återgå till ett normalt liv. Vi vill att länets företag och verksamheter ska fungera som vanligt. Snart börjar en ny säsong för besöksnäringen. En näring som är jätteviktig för Norrbotten och som har haft det mycket svårt. Vi vill alla kunna gå på restauranger och caféer och umgås som vanligt, ta del av kultur, idrott, nöjen och gå i affärer, kunna ta emot besökare från andra delar av Sverige och världen, precis som vi brukar. Allt detta står för dörren även i Norrbotten om vi hjälps åt.


Nedstängningar inom kultur- och fritidsverksamheterna har begränsat möjligheten till social samvaro och fysisk aktivitet. Det leder till ökad isolering som påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Ökad isolering riskerar även att våldet i hemmet ökar. Ökad isolering leder också till att utsatta riskerar att inte bli sedda i tid. Vi vill alla må bra igen och få vara delaktiga i en aktiv fritid, precis som tidigare.

Vi kan bli mycket bättre på att minska smittspridningen än så här. Tillsammans kan vi vända utvecklingen. Vi vill nog alla att fokus på länet hellre ska handla om positiva saker, att vi är bäst i Sverige och att det är här det händer, med väntade satsningar på en grön omställning som gör att vi kan bli bäst i världen med hållbar tillväxt. 1 000-tals nya jobb väntar om hörnet, framtiden är ljus och det är dit vi vill. 

Nu stundar studentfirande för många ungdomar och deras närmaste. Jag förstår att du vill fira en av de största dagarna i livet, men det måste ske på ett säkert sätt. Spara det stora firandet till senare, hur svårt det än känns. Fira med omsorg. Gör det helst utomhus. Det kommer att bli ett minne för livet ändå, jag lovar. Och du som är förälder eller vårdnadshavare till någon som tar studenten, prata med din student om detta.


De skärpta råden i Norrbotten innebär att vi de närmaste veckorna bara ska träffa dem vi bor med och inte arrangera träffar, fester eller andra sammankomster alls. Barn och ungdomar kan träffas utomhus. Länsstyrelsens uppdrag med att följa upp restriktionerna fortsätter samtidigt med oförminskad kraft. Exempelvis är det inte heller i fortsättningen tillåtet hyra en festlokal för fler än 8 personer.

Jag längtar precis som ni efter en sommar med färre restriktioner. Vi är på väg dit. Håll avstånd och håll ut så kan vi norrbottningar också börja se vändningen och ett bättre läge. Och kom ihåg att ansvaret är vårt eget – ditt och mitt. Ingen annan kan minska smittspridningen åt oss.

Lotta Finstorp, landshövding

kvinna står i vacker miljö. Tavla och blomma i bakgrunden.

Landshövding Lotta Finstorp. Foto: Lulebild.

Kontakt