Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Studenter uppmanas att fira med omtanke

En studentbild från 1870-talet där en student står med ett plakat, omgiven av släktingar.

Idag startar Länsstyrelsen tillsammans med länets kommuner och Region Norrbotten en kampanj för att uppmana Norrbottens studenter att fira på ett smittsäkert sätt. Kampanjen tar avstamp i att studenten är en högtid som samlar generationer, och att det nu är den yngre generationen som måste ta ansvar för att skydda de äldre.

Det är en rekordhög smittspridning bland ungdomar i Norrbotten, samtidigt som studentfirande och skolavslutningar närmar sig. Nu uppmanar länets aktörer studenterna att fira säkert för att begränsa smittspridningen.

- Vi inser att studenten är ett speciellt tillfälle i livet som man vill fira, men vi vädjar att man gör det ansvarsfullt under rådande pandemi, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Gemensam kampanj

Budskapen i kampanjen har tagits fram i samverkan med Region Norrbotten, smittskyddsläkare Anders Nystedt och länets 14 kommuner. Genom bilder på äldre generationers studentfirande vill kampanjen väcka omtanke och ansvarstagande hos ungdomarna som tar studenten i år. Kampanjen ska även nå föräldrar till studenter så att de kan hjälpa sin ungdom med ett smittsäkert firande. Kanske leder kampanjen till en diskussion hemma, och gamla fotoalbum från föräldrarnas studentfirande plockas fram.

- Vi vill väcka studenternas medkänsla och inspirera till ett ansvarsfullt firande. Med rådande pandemi och den höga smittspridningen är allt vi gör viktigt för att minimera riskerna för att fler blir svårt sjuka, avslutar Fredrik Hedlund.

Kontakt