Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fem pärlor för fågelskådaren

Fågeltorn i Lambuträsk

Lamburträsket är ett lättillgängligt område med vandringsstigar, fågeltorn och rastplatser. Här finns också övernattningsstugor, dass och eldplatser.

Nu kommer våren och även fåglarna tillbaka. Fågelskådare kan vi alla vara, fåglar kan vi se nästan överallt. Men det är något speciellt med att vistas i vacker natur och titta på fåglar samtidigt. Nu vill vi under friluftslivets år visa upp några av Norrbottens finaste fågelområden. Några kända andra mindre kända, men de är alla pärlor. Och du, glöm inte kikaren!

Lamburträsk i Arvidsjaur. Ett hus och några människor

I Lamburträsk kan man se de flesta av Lapplands vadare och sjöfåglar som häckfåglar eller som flyttare på väg norrut under våren. Tranor, sångsvanar och sädgäss ropar över sjön. Grönbenor, enkelbeckasiner, gluttsnäppor spelar i kör med dvärgbeckasiner och storspovar.

Lamburträsk

Nu börjar en fin tid i Arvidsjaurs äldsta reservat. Sjön älskas av vadare, sjöfåglar och flyttare. Det är också ett populärt utflyktsmål med en vandringsled som går runt sjön. Det finns också fågeltorn och iordningställda rastplatser. Vill man stanna längre finns det stuga att övernatta i. Vägens skick fram till reservatet kan variera under året så håll koll innan du åker ut! Är vägen avstängd sista biten är det tre kilometer att gå.

Lamburträsk

Tervanjänkkä, en myr utanför Haparanda. 

Här kan du vandra i skog och på myr. Det finns en spångad stig runt området. Den vidsträckta myren Juokhaisenjänkkä (sångsvanmyren) passar bra för att titta på fåglar.

Tervajänkkä

Inte långt från centrala Haparanda ligger reservatet med sångsvanmyren. Du kan följa en spångad stig och klättra upp i fågeltornet där du får en bra utsikt över området. Kanske visar sig en videsparv i kikaren. Spången är bitvis i dåligt skick så ta med stövlar.

Tervajänkkä

sandängesstranden Piteå

Utsikten mot den fria horisonten och öarna i skärgården lockar många till Sandängesstranden, ett kommunalt naturreservat strax intill Pite havsbad.

Sandängesstranden

Det här välkända området ligger cirka en mil från Piteå och älskas av många. Ute bland sanddynerna rastar fåglar som söker vila och mat. Här passerar vanliga och mindre vanliga fågelarter i tusental på sin färd norrut. Här finns en stor parkering och iordningställda rastplatser.

Sandängesstranden

Gammelstadsviken i Luleå, fågeltirn 

Gammelstadsviken är en av länets absolut finaste platser att titta på fåglar, särskilt på våren. Området är tillgänglighetsanpassat med leder, eldplatser, fågeltorn, dass och information.

Gammelstadsviken

Nu är tiden att ge sig ut till Gammelstadsviken. Det börjar snart vara livat i sjön som är känd för alla fågelarter som människor sett här genom åren. Det fina i kråksången är att det finns gott om vandringsleder här och ett fint fågeltorn med information om olika fåglar. Här finns också gott om rastplatser. Det här är definitivt en av Luleås pärlor, upptäck den du med!

Gammelstadsviken

Stordalen Haparanda

I Stordalens småsjöar och myrmarker finns ett rikt fågelliv med en del sällsynta arter. Området är av mycket stort vetenskapligt intresse för internationell forskning.

Stordalen

Ungefär en mil öster om Abisko ligger Stordalen som är ypperligt för fågelskådning och här finns också stigar att vandra längs. Marken är frusen året om och permafrosten ger upphov till de palsar som finns i Stordalen. Palsar är snart lika sällsynta som flera av de fåglar som kan ses här. Vad sägs om jorduggla, nordsångare eller dubbelbeckasin?

Stordalen

Använd gärna hashtags

I år pågår en kampanj, Friluftslivets år 2021 - luften är fri. Om du postar inlägg i sociala medier, använd gärna hashtag:

#luftenärfri #luftenärfrinorrbotten

Temat för maj månad:

#friluftsliviskyddadnatur

Kontakt