Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I höst ska björnstammen i Norrbottens län inventeras

En björn som tittar upp, omgiven av kvistar och snötäckt mark.

Björn. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Lena Bondestad

Hur många björnar finns det i länet? Den frågan vill Länsstyrelsen få svar på i och med årets björnspillningsinventering. Den senaste inventeringen gjordes för fem år sedan, och även i år behövs allmänhetens hjälp.

Inventeringen bygger på att så många som möjligt av alla som vistas ute i skog och mark samlar in björnspillning och skickar in. Insamlingsperiod är 21 augusti till 31 oktober 2021. I år är förhoppningen att få in fler prover och täcka en ännu större yta av länet än 2016, till exempel i områden där det inte är lika tätt med skogsbilvägar.

- Vi hoppas att många vill hjälpa till och samla in björnspillning i höst, säger Rebecca Forsberg, Länsstyrelsens projektledare för björnspillningsinventeringen. Alla som vistas ute i naturen kan vara med.

Provtagnings-kit för uthämtning

Förberedelserna är i full gång för att börja skicka ut provtagnings-kit och information om inventeringen. Kit för provtagning kommer att skickas ut till alla jaktlag och samebyar. De kommer även finnas att hämta på ett 60-tal utlämningsställen runt om i länet. Det handlar om bensinstationer, affärer, skjutbanor och liknande. En lista publiceras inom kort.

Rebecca Forsberg tipsar björnintresserade att följa Facebook-gruppen "Björninventering i Norrbotten" där projektet kommer att publicera filmer under temat "I björnens spår", tillsammans med instruktionsfilmer som visar hur ett prov tas och vad som är bra att tänka på.

En påse går också bra

Hittar du björnspillning när du inte har med dig ett provtagnings-kit så går det bra ändå.

- Ta med dig lite spillning i en ren påse, till exempel en hundbajspåse. Notera datum och fyndplatsens koordinater. Sen kan du hämta ett provtagnings-kit när du har möjlighet, berättar Rebecca Forsberg.

Följ ”din” björn

När du tagit ett prov från en björnspillning skickas det till Naturhistoriska riksmuseet som registrerar spillningarna och analyserar dem i sitt labb. Den som skickat in prover kommer kunna söka fram och se resultatet i databasen Rovbase. Naturhistoriska riksmuseet kommer dessutom löpande publicera kartor över inskickade prover.

Insamling vart femte år

Björnspillningsinventeringar genomförs vart femte år i respektive björnlän. I Norrbotten har tidigare inventeringar gjorts 2010 och 2016. Däremellan har inventeringar gjorts i Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna. Nationell samordnare är Naturhistoriska riksmuseet och inventeringarna genomförs av respektive länsstyrelse i samarbete med Svenska Jägarförbundet.

Kontakt