Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fisketillsynskampanj under påsken

helikopter på fjällis.

I samband med årets påskledigheter genomför Länsstyrelsen en riktad fisketillsynskampanj i Arjeplogsfjällen. Tillsynen kommer att fokusera på att kontrollera fiskekort och förekomsten av fiske med så kallade ståndkrokar som inte är tillåtet.

Arjeplog är den största fjällkommunen vad gäller antal besökande fiskare och försålda fiskekort. Inte minst det skoterburna pimpelfisket under vårvintern är populärt och lockar många besökare från kusten och andra delar av Sverige. Under normala pandemifria år lockar fisket och möjligheterna till skoteråkning också många norrmän och finländare.

Den absoluta högsäsongen med flest fiskare ute på vattnen infaller i samband med påsken och i år kommer Länsstyrelsen att genomföra en riktad tillsynskampanj i Arjeplogsområdet i samband med högtiden.

Vanligtvis bedriver vi vinterns fisketillsyn med snöskoter men i detta fall kommer vi även att använda helikopter så att vi kan täcka stora områden och många vatten, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.

Fisketillsynen är inriktad på att kontrollera fiskekort men även förekomsten av otillåtna fiskemetoder som exempelvis fiske med ståndkrok.

Fiskekortet ger rätt till fiske med ett spö som man fiskar aktivt med. Om man agnar ut flera spön eller lämnar sitt spö i hålet utan uppsikt så räknas det som ståndkroksfiske och det är inte tillåtet, säger Dan Blomkvist.

När man köper fiskekort för statens vatten ovan odlingsgränsen får man rätt att fiska med handredskap vilket innebär fiske med ett spö som ska föras från handen eller vara under omedelbar uppsikt av den fiskande. Om man agnar ut sitt pimpelspö utan att ha uppsikt över det, exempelvis över natten, eller sätter ut flera spön så klassas det som ståndkrokfiske och då omfattas det inte längre av fiskekortet.

Kontakt

Dan Blomkvist

Länsfiskekonsulent