Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Äntligen sportlov!

Passa på att ägna dig åt utomhusaktiviteter och friluftsliv på hemmaplan under sportlovet, men håll avstånd. Det uppmanar Norrbottens Landshövding Lotta Finstorp.

Håll avstånd och ha kul!

Förutsättningarna för sportlovet är annorlunda i år. Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer gäller lika mycket under lovet och vi har alla en skyldighet att förhindra smittspridning. Men vi kan ägna oss åt uteaktiviteter och friluftsliv med gott samvete om vi ser till att bara umgås med dem vi brukar träffa, undviker trängsel och håller avstånd.

Sportlovet är ett utmärkt tillfälle att utforska vad som finns att göra i naturen nära dig. Att komma ut och röra på sig ger bättre hälsa både fysiskt och psykiskt. Dessutom är det roligt att upptäcka nya vyer och lära sig nya saker. Jag är själv nybliven norrbottning och väldigt nyfiken på att få komma ut i vår vackra natur.

Utomhusaktiviteter nära dig

Om man inte är van att röra sig i skog och mark kan sportlovet vara en bra början att komma igång. Det finns många möjligheter och aktiviteter ordnas över hela länet. Besök din kommuns webbplats och ta reda på vad som erbjuds nära där du bor. Runt om i hela länet finns ett stort antal vackra naturreservat att ta del av, både kända och mindre besökta. Flera är utrustade med grillplatser och ved. 2021 är dessutom Friluftslivets år som innebär att föreningar, organisationer och myndigheter vill få fler att prova på och bli intresserade av friluftsliv. Under året kommer olika former av aktiviteter att göras mer tillgängliga för fler. Oavsett vilka utomhusaktiviteter du väljer är det självklart viktigt att tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Handsprit har man förstås med sig även i ryggsäcken.

Res smittsäkert - om du måste resa

Om du ändå måste resa under sportlovet, se till att göra det på ett smittsäkert sätt. Undvik kollektivtrafik om du kan. Åker du buss eller tåg rekommenderas munskydd. Om du reser med bil, tänk på att du kan behöva extra tid då exempelvis bensinmackar och matställen har begränsningar hur många gäster de kan ta emot.

Hitta en utomhusaktivitet nära dig, håll avstånd och ha kul! Då kan det bli ett härligt sportlov. Jag kommer själv att ge mig ut i vårt vackra vinterlandskap. Gör det du med!

Lotta Finstorp,
Landshövding i Norrbottens län

Tips inför sportlovet

På vår webbplats finns en sökfunktion där du söka bland Norrbottens eller Sveriges alla naturreservat och övriga skyddade områden som länsstyrelserna förvaltar (nationalparker, kulturreservat, byggnadsminnen, fornminnen och världsarv). Du kan filtrera sökningen på län och kommun. Du kan också söka genom att välja naturtyp eller vilken service som finns, eller söka via en karta. Det finns även aktuell information om de statliga vinterlederna till fjälls på webbplatsen.

Besöksmål

Norrbottens Naturkarta är en app som beskriver länets statliga vandringsleder, naturreservat och nationalparker med text, bild och på en karta. Tack vare offlineläget ser du var du befinner dig även när det saknas mobiltäckning. Tänk på att det är en sommar-app som inte informerar om förhållandena vintertid.

Ladda ner appen Naturkartan Norrbotten

Luften är fri - Friluftslivets år handlar om att få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med aktörer i länet. Få tips och hitta friluftslivsaktiviteter nära dig.

Luften är fri:s webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt