Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Idag firas Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari firas sverigefinnarnas dag i Sverige. Syftet med dagen är att uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka majoritetens intresse för sverigefinnar. Genom aktiviteter, konserter och författarbesök runt om i landet vill man sprida kännedom om finsk historia, språk och kultur.

Sverigefinnar är ett samlingsbegrepp för alla de i Sverige bosatta personer vars modersmål är finska. Idag bor det över 700 000 personer med finsk bakgrund i Sverige och ungefär 200 000 personer är födda i Finland men folkbokförda i Sverige.

Svenska Akademien beslöt 2010 att föra in sverigefinnarnas dag i svenska almanackan. Att just 24 februari blev sverigefinnarnas dag beror på att det var Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han symboliserar synliggörandet av den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Gottlund var en finsk folklivsforskare, kulturpolitiker och grundare av den första finska föreningen i Sverige i modern tid - föreningen Stockholms Finnkår.

Sveriges nationella minoriteter

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Kontakt