Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Demokratin ska stärkas med gemensamma krafter

kvinna i kavaj skriver under deklarationspapper

Landshövding Lotta Finstorp skriver under deklarationen.

Den 18 februari undertecknade länets representanter Deklaration för en stark demokrati. En unik satsning för demokratin som säger att Norrbotten med gemensamma krafter ska utveckla och stärka de demokratiska principerna.

Deklarationen är en avsiktsförklaring och en katalysator för olika satsningar och initiativ kring demokratin som görs av aktörer runt om i landet. Under dagen samlades alla kommunerna, länsstyrelsen, regionen, Luleå tekniska universitet, Sametinget och Polarforskningssekretariatet för att lyfta demokratin och manifestera sitt stöd i denna gemensamma kraftsamling.

Viktigt att sprida kunskap

— Målet är att öka såväl kunskapen och medvetenheten om demokratin som engagemanget och delaktigheten. För att klara detta behöver det offentliga Sverige och andra aktörer sluta upp och bidra till arbetet. Men på Länsstyrelsen lovar vi att göra vår del för att det ska ske, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.

Deltog vid den digitala ceremonin gjorde även ordföranden för kommittén Demokratin 100 år, Peter Örn, samt andre vice talmannen Lotta Johnsson Fornarve för att underteckna deklarationen.

Helt unikt

— Jag är glad över demokratisatsningen i Norrbotten, som inte kan beskrivas som annat än unik! Genom en bred kraftsamling, med arrangemang av länets kommuner, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Luleås tekniska universitet och Polarforskningssekretariatet, kommer det demokratistärkande arbete att nå ut till invånare i hela Norrbotten. Samverkan mellan aktörer i lokalsamhället skapar möjlighet att nå olika målgrupper, vilket är avgörande för att förankra demokratin lokalt. Demokratiutbildningar för elevkårer och en demokratiutställning med fokus på val och är exempel på insatser för vår demokrati som kommer att äga rum i Norrbotten under året, säger Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

Under hösten kommer kommittén Demokratin 100 års demokratistuga att besöka Gällivare, Haparanda och Boden. Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter om demokratin och kan användas för mindre seminarier, workshops och liknande aktiviteter om demokratin.

Länsstyrelsen Norrbotten
Region Norrbotten
Luleå tekniska universitet
Polarforskningssekretariatet
Arvidsjaur
Arjeplog
Boden
Gällivare
Haparanda
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Luleå
Piteå
Pajala
Älvsbyn
Överkalix
Övertorneå
Sametinget

Kontakt