Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i länet

Karta över Sveriges norra delar där Norrbottens län är markerad i en annan färg

Varje vecka uppdaterar vi med aktuell information om hur läget i Norrbotten är med anledning av covid-19

Länsstyrelsen arbetar tillsammans med övriga aktörer i länet för att hantera coronapandemin. Vi har täta kontakter med varandra och följer självklart myndigheternas rekommendationer. Länsstyrelsen sammanställer regelbundet en lägesbild utifrån de rapporter som kommer in från kommuner och andra aktörer i länet. En sammanfattning av den lägesbilden kan du läsa nedan.

Läget i länet vecka 9

  • Norrbotten har höga smittotal och de är fortsatt ökande. Smittspridningen inom länet ser olika ut. Luleå kommun har ett stort antal bekräftade covid-19 fall och antalet fall ökar, medan Arvidsjaurs kommun inte har något fall alls av covid-19 i början på vecka 9.
  • Belastningen på sjukvården är fortsatt mycket hög. Intensivvården är kraftigt belastad där ett antal personer får vård utanför länet.
  • Smittspridningen in till äldreomsorgen har minskat. Endast en kommun har besöksförbud på särskilda boenden. Vaccination av personal och brukare i äldreomsorgen pågår men vaccinationerna går långsamt på grund av leveranstakten av vaccin till länet.
  • Samtliga elever i årskurs 6-9 i en skola i Piteå har övergått till distansundervisning fram till sportlovet.
  • Länets smittskyddsläkare rekommenderar personer över 16 år att använda munskydd, i de lägen där det inte går att hålla avstånd till andra människor.
  • Verksamheter inom fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser och kollektivtrafik har tillsynats. Hittills har det gjorts tillsynsbesök i Haparanda, Kalix, Luleå, Boden, Arvidsjaur, Älvsbyn, Kiruna, Gällivare och Piteå. Luleå har tillsynsats för andra gången.
  • Utmaningen för en del verksamhetsutövarna är att besökare inte tar ansvar. Personer håller inte avstånd till varandra eller besöker butiker i större grupper.
  • Många fjällanläggningar har många besökare. Tillsynsbesök för denna typ av verksamhet kommer att starta under veckan. Tillsyn av länets skidanläggningar är också igång.
  • Länsstyrelsen har fått förfrågningar om skidtävlingar och andra typer av tävlingar. Rekommendationen är att helt avstå från att ordna eller delta i läger, matcher och cuper. Undantagna är det som är av yrkesmässig karaktär.
  • Det är inte läge att slappna av utan vi måste fortsätta följa rekommendationerna. Håll ut.

Kontakt

Anna-Maria Lundkvist-Monroy

Samordnare BD coronakansli