Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nyheter inom fjällfisket 2021

Fjällfisk som två händer håller i i grunt vatten Foto: Länsstyrelsen

Fram till den sista april är det möjligt att söka tillstånd för fiske på statens kvoterade vatten i Norrbotten.

Digital ansökan

Som ett led i Länsstyrelsens digitaliseringsarbete sker ansökan nu digitalt i ett webbformulär istället för på pappersblankett. De populära fiskekorten är begränsade i antal och fördelas genom ett lotteri.

Ansökan om fiske i kvoterade vatten och mer information

Finns även 15 000 fjällfiskevatten i länet

Skulle du ha otur och inte få någon plats på de kvoterade områdena finns det oändliga möjligheter bland de över 15 000 fjällvatten som är tillgängliga för alla genom våra kommunfiskekort.

Mer information om fiske i fjällen

Köp kommunfiskekort Länk till annan webbplats.

Nya fiskeregler i tre vatten i Jokkmokks kommun

I år har Länsstyrelsen också beslutat om nya fiskeregler i tre vatten inom Jokkmokks kommun:

  • I selet Guordesluoppal i Sitoälven kommer fisket att vara öppet endast under juli och augusti.

    Den begränsade upplåtelsen beror på att överträdelser skett både med avseende på nationalparksgränsen som löper genom selet och det pimpelförbud som föreligger i strömmande vatten. I nationalparken råder fiskeförbud och den delen av selet som ligger utanför nationalparksgränsen är mindre lämplig för pimpelfiske. Det har skapat ett incitament för olovligt fiske innanför parkgränsen. Vid normala och låga flöden är selet dessutom för litet för att uppfylla de krav som ställs för att pimpelfiske ska vara tillåtet. I hela Norrbottensfjällen gäller att dessa sel måste vara mer än 1 kilometer långa och 200 meter breda för att man ska få pimpla där. För att förtydliga reglerna och undvika överträdelser kommer fisket därför bara att vara öppet under sommarmånaderna.

  • I Tjaktjajaure införs en zon med förbud mot att fiska med motor påslagen.

    Det är viken som Sitoälven mynnar ut i som omfattas av förbudet. Förbudet införs då det populära båtfisket i sjön har haft inverkan på det lokala husbehovsfisket när båtfiskare fastnar i husbehovsfiskarnas redskap.

  • I delar av Tarraätno och nedre delen av sjön Tarraure införs skärpta regler för fångstuttag på högst en öring eller röding per dag samt ett fönsteruttag på 35—45 centimeter, det vill säga att fisken får bara avlivas om den är inom det intervallet.

    Syftet med fångstbegränsningen och fönsteruttaget är att bibehålla kvaliteten på fiskbestånden i det populära området som besöks av många vandrare som nyttjar leden mellan Kvikkjokk och Padjelanta.

Kontakt