Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pajala Hockey Club vinner Norrbottens Jämställdhetspris 2020!

Foto: Länsstyrelsen

Årets vinnare belönas med priset på 100 000 kr för sitt banbrytande jämställdhetsarbete i föreningen där både pojkar och flickor får möjlighet att spela ishockey på lika villkor.

Två märkbart rörda representanter från Pajala Hockey Club tog emot priset av Björn O. Nilsson, landshövding och Cathrine Norberg, professor på LTU.

– Vi är jätteglada för det här. Vilken fantastisk motivering, det är det här vi jobbar för, säger Camilla Blanck, hockeyförälder i Pajala HC. Det är många som ligger bakom det här priset, ledare, tränare, spelare, föräldrar, en hel engagerad förening, fortsätter Mimmi Snell, ordförande, Pajala HC.

Priset delades ut under den regionala Jämställdhetsdagen på Vetenskapens hus i Luleå. I år webbsändes evenemanget och prisutdelningen med ett begränsat antal deltagare på plats.

Årets jury bestod av Cathrine Norberg, professor på LTU, Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbotten, Helena Stenberg, ordförande Norrbottens Kommuner och Linda Frohm, regionråd.

Juryns motivering

"Vinnaren har goda förutsättningar att verka som en inspirerande förebild för många andra föreningar i Norrbotten. Årets vinnare har på ett systematiskt sätt banat väg för en ökad jämställdhet i sin förening så att både flickor och pojkar ska få möjlighet att ägna sig åt ishockey på lika villkor i ett glesbygdssamhälle.

Pajala Hockey Club har gjort ett modigt arbete inom en mansdominerad idrott och med konkreta resultat visat att förändring är möjlig! Ett viktigt arbete som kan ge långsiktigt positiva effekter för kommunen."

Övriga nominerade till Jämställdhetspriset 2020

BOPS i Norrbotten
Folktandvården Norrbotten
Face of Gällivare
Hej Främling! Norrbotten,
PKF – Piteå Kvinnliga Företagare & PiteKvinnor med Framåtanda
Kvinno- & Tjejjouren Pärlan
Ungdomsmottagningen Luleå
Kommunikationsbyrån Vinter

Bakom priset står Samverkan för jämställdhet som består av Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen, Luleå Tekniska Universitet och Region Norrbotten. Jämställdhetspriset uppmärksammar det pågående jämställdhetsarbetet runt om i länet och delas ut till en organisation, verksamhet, företag eller privatperson i Norrbotten varje år i samband med Jämställdhetsdagen.

Kontakt

Irina Enbuska Von Schantz

Jämställdhetsutvecklare