Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sammy Pergament och Tommie Lögdahl SKAPA-prisets vinnare i Norrbotten 2020

Uppfinningar som kan utvecklas till innovationer är nyckeln till Sveriges välstånd. Stiftelsen SKAPA har instiftat ett innovationspris, ett sätt att uppmuntra idérika människor.

Årets SKAPA-prisvinnare är Sammy Pergament och Nicklas Jadinge, NQS (Nordic Quick System). Tommie Lögdahl är, med innovationen Nowa Drops, vinnare i ungdomskategorin SKAPA Talang.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Norrbotten. Juryordförande är Martin Bröms från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga jury-platser har bemannats av Drivhuset, Venture Cup, Vittra Vision, LTU Business, Svensk design och Idéakuten Boden.

De två vinnarna av SKAPA-priset i Norrbotten presenterades idag på Residenset i Luleå av landshövding Björn O. Nilsson. Sammy Pergament och Tommie Lögdahl går nu vidare till en nationell jury och den nationella prisutdelningen sker på SKAPA Innovationsgala den 12 november 2020 i Stockholm.

prisceremoni på residenset

SKAPA-priset delades ut på residenset. Foto: Länsstyrelsen

SKAPA-priset

Sammy Pergament, NQS

Juryns utlåtande:

NQS har utvecklat ett världsunikt kedjehjul, med roterbara och utbytbara slitdelar som redan idag sparar miljontals kronor för industriföretag då dessa minimerar reparations- och underhållsarbetet och dyrbara produktions-stopp. Teamet har en mycket stark produkt, ett mycket sympatiskt sälj – och ligger helt rätt i tiden.

SKAPA-priset för unga innovatörer, SKAPA Talang

Tommie Lögdahl med innovationen NOWA Drops

Juryns utlåtande:

NOWA DROPS har utvecklat en volymkoncentrerad hygienprodukt som tar fasta på att eliminera transport av vatten, som senare kan tillföras produkten i hemmet. Företaget ligger med sin satsning helt rätt i tiden, och förutspås med sin holländske produktionspartner kunna slå sig in på en mycket stor marknad.

Kontakt