Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Flera bekräftade fall av harpest i Norrbotten

Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen har hittills fått rapport om sex positiva fall av harpest (tularemi).

De döda hararna har hittats i Kiruna, Luleå, Boden, Piteå och Kalix kommuner och har analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Myggor vanligaste smittspridarna

Sjukdomen är mycket smittsam framförallt bland harar och gnagare, men även människor kan drabbas. Harpest orsakas av en bakterie och den vanligaste smittvägen är via bett från infekterade myggor men även fästingar kan sprida infektionen.

- Bärplockare, jägare och andra som planerar att ge sig ut i skogen bör tänka på att skydda sig med myggmedel och heltäckande kläder, säger Länsveterinär Kristina Stenlund.

Det är också möjligt att infekteras om man dricker smittat vatten, äter infekterat kött eller andas in damm med infekterade partiklar. Direktkontakt med sjuka djur innebär också risk för smitta och man bör därför vara försiktig vid hantering av upphittade döda harar och andra gnagare i naturen.

Länsveterinär Kristina Stenlund uppmanar den som hittar en död hare att rapportera fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via webbformuläret i länken nedan:

Onlinetjänsten rapporteravilt.sva.selänk till annan webbplats

Kontakt