Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya rutiner för CITES-intyg vid årets björnjakt

gultzaudden sommar bad sol

Den 21 augusti startar årets björnjakt. I år får totalt 20 björnar fällas varav 10 i område 1 (Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyns kommuner) och 10 i resterande delen av länet.

Observera att det i år är nya rutiner för CITES-intyg

Jordbruksverket kommer inte längre att skicka ut förifyllda CITES-intyg inför björnjakten 2020. Istället ansöker skytten om CITES-intyg för slaktkroppar via en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats. Besiktningsmannen lämnar besiktningsrapporten till skytten som ska laddas upp i e-tjänsten vid ansökan.

Observera att kroppen fortfarande kan förvaras, styckas och frysas hos en vilthanteringsanläggning i väntan på CITES-intyget utan att det bedöms som en otillåten kommersiell transaktion.

Viktig information hittar du härPDF

Klicka här för att komma till e-tjänstenlänk till annan webbplats

Klicka här för att komma till en lathund om hur du fyller i ansökanPDF

Om du inte har möjlighet att ansöka om CITES-intyget via e-tjänsten kan du kontakta Jordbruksverket (se kontaktuppgifter nedan) så mejlar de en ansökningsblankett som kan mejlas tillbaka till registrator@jordbruksverket.se eller skickas in via post till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Om du väljer att skicka in ansökan via brev eller mejl så måste följande bifogas för att Jordbruksverket ska kunna utfärda ett intyg:

  • Kopia på kvitto på betald handläggningsavgift. Betala 350 kronor till bankgiro 5693-2486, ange ditt namn på betalningen samt 14006 CITES.
  • Kopia på besiktningsrapporten


Om ni har frågor, vänligen hör av er till Jordbruksverket.

Telefonnummer: 0771-223 223

E-post: citesartskydd@jordbruksverket.se

Kontakt