Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya fynd i länet av sällsynt fjäril

Den sällsynta fjärilen violett guldvinge. Foto: Adrian Andersson

Just nu letar Länsstyrelsens inventerare efter fjärilen violett guldvinge. Och trots att den kan vara svår att hitta har den redan setts på tre nya lokaler.

Violett guldvinge är sällsynt och svår att få syn på. Det får inte vara för varmt eller för kallt och inte heller molnigt, då vilar den istället nere bland buskar, gräs och örter.
Flyger gör den helst när solen skiner!
Det fina junivädret har lockat fram fjärilarna och under ett återbesök på Storön sågs tio violetta guldvingar flyga omkring! Nyligen hittades också den sällsynta fjärilen på en ny plats på Hindersön i Luleå skärgård.

Mycket ska stämma för den som vill hitta violett guldvinge. Det är inte bara vädret som ska vara rätt. Det gäller också att rätt växter finns där. Tidigare har man trott att endast ormrot duger. Violett guldvinge lägger nämligen sina ägg under ormrotens blad. Men nu har två nya lokaler hittats på Storön i Kalix där den ena lokalen som är en strandäng saknade ormrot.
Den andra nya fyndplatsen är en fuktig restskog med rik flora och gott om ormrot.

Vi hoppas att årets inventeringar kan ge att fler nya lokaler upptäcks och att vi lär oss mer om vilka växter som är viktiga för violett guldvinge.
Då kan vi också få bättre förståelse för vilka lokaler vi måste vårda och skydda.

Har du sett en violett guldvinge?

Rapportera in ditt fynd till Länsstyrelsens resursbrevlåda för åtgärdsprogram för hotade arter.

Kontakt