Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pride är mycket mer än en parad

Länsstyrelsen medverkade i arrangemanget Luleå Pride 2019. Foto: Länsstyrelsen

I år har många av länets Pride-arrangemang ställts in eller ställts om till digital form med anledning av pandemin. Länsstyrelsen hissar Pride-flaggan på residenset den 10 juli för att uppmärksamma de inställda evenemangen runt om i länet.

Pride-arrangemangen runtom i länet har och har haft en stor betydelse för många vad gäller kunskap om hbtq+personers situation och rättigheter. Det menar David Forsberg, Projektledare på RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

- Hbtq+personer ser idag att det finns plats för dem i alla Norrbottens hörn. Innan 2010-talet var detta absolut inte en självklarhet. Arrangemangen har också givit hbtq+-frågorna en plattform att utgå ifrån, säger David Forsberg.

I år har många av länets planerade Pride-arrangemang flyttats, ställts in eller ställts om till digital form med anledning av pandemin. I Luleå kommer Pridefestivalen flyttats fram och genomförs troligtvis i september.

- Det är tråkigt men förståeligt att festivalerna ställs in. Vi riskerar att hbtq+gruppen hamnar i kläm och glöms bort mitt i pandemin. Många hbtq+personer, kanske framförallt i Norrbotten, har inte samma nätverk av familj och vänner som en kan ta sig igenom pandemin med, och då riskerar man sitta ensam med sina tankar, betonar David Forsberg.

Övertorneå kommun planerade för ett eget arrangemang den 10 juli men deltog istället i eventet Tornedalen Pride, som denna gång hölls via livesändning på facebook med digitala workshops och föreläsningar.

- Övertorneå hade sin allra första parad förra året med en otroligt bra samling människor. - Att i en liten kommun sluta upp i en parad för allas lika värden kändes viktigt och en liten känsla av ”äntligen” infann sig, säger Anna Kommes, jämställdhets- och folkhälsosamordnare i Övertorneå kommun. - Tornedalen pride-LIVE" blev ett bra alternativ nu när vi har restriktioner att följa.

Länsstyrelsen kommer att hissa Prideflaggan på residenset den 10 juli då Övertorneå Pride skulle ha ägt rum, för att hedra inställda evenemang på olika platser i länet.

- För mig visar det att Länsstyrelsen förstår att frågorna inte får glömmas bort eller skjutas upp. Pride är så himla mycket mer än en parad, konstaterar David Forsberg.

Regnbågsflagga mot blå himmel med moln.

Foto: Mostphotos

Pride-evenemang i länet, sommar och höst


Kontakt

Irina Enbuska Von Schantz

Jämställdhetsutvecklare