Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tar du studenten? Fira med förnuft!

Att slutföra sin gymnasieutbildning och fira studenten kan vara en av de största upplevelserna i livet. Men i år blir studentfirandet annorlunda på grund av risken för smittspridning av covid-19.

Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen i Norrbottens län, Region Norrbotten och Polisregion Nord vill tillsammans sprida budskap som uppmanar alla norrbottniska studenter och deras anhöriga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fira med förnuft.

— Vi kan inte samlas på samma sätt som tidigare och vi ska följa rekommendationerna om att hålla avstånd till varandra, säger Mats Burman, enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Även om de unga vuxna löper mindre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 så ökar risken för smittspridning om studenterna träffas utan att ta hänsyn till rådande rekommendationer. Vi vill uppmana alla att tänka en extra gång på era närstående och andra i er omgivning som riskerar att bli smittade.

Tillsammans är vi ändå fullt övertygade om att det går att skapa ett minnesvärt studentfirande! Nyckelordet är att tänka litet och samtidigt skapa en värdig och trygg examen – ett minne för livet!

— Vi vill uppmana föräldrar att ha en dialog med sina studenter. Prata också med andra föräldrar om hur studenten kan tänkas se ut, säger Mats Burman.

Till sist vill vi önska alla studenter en härlig examen och lycka till i framtiden. För vi tror att 2020 års studentexamen kommer vi inte att glömma i första taget!

Vi som står bakom det här brevet arbetar med krishantering av covid-19 och trygghets- och förebyggande arbete på lokal och regional nivå i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbottens län
Polisregion Nord
Region Norrbotten

Kontakt