Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fältarbeten i Norrbotten i sommar

Foto: Jörgen Naalisvaara
I sommar hittar du flera av Länsstyrelsens verksamheter ute i fält.
Det handlar bland annat om inventering av olika arter, kartläggning av vägtrummor och projekt för att återställa vattenmiljöer.
Inventering av insekter
För att få bättre kunskap om vilka insekter som finns i länet, kommer länsstyrelsen att påbörja en inventering av flygande insekter i olika naturmiljöer i länet. I år är några få platser utvalda för att kartera förekomst av olika pollinerare. Nästa år inleder vi en bredare övervakning på fler platser och i fler naturmiljöer.
Fällor kommer att sättas ut i slutet av maj och början av juni, i år i Tornedalen samt Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke. Vid några tillfällen under sommaren kommer provflaskor i fällorna att bytas. I september kommer fällorna att plockas in.
Kontaktperson: Jörgen Naalisvaara
Förberedelser i Pärlälven

Foto: Fredéric Forsmark
Länsstyrelsen planerar för att genomföra miljöåterställningsåtgärder i Pärlälven. Åtgärderna är en del i det Interreg Nord finansierade EU-projektet EMRA. Under flottningsepoken rensades många älvar, däribland Pärlälven, på sten för att underlätta transport av timmer. Stenar schaktades ut till strandkanterna och sidofåror stängdes av genom att bygga stenmurar.
Under 2020 kommer Länsstyrelsen att göra flertalet förberedande inventeringar på plats längs Pärlälven för att planera för genomförandet av åtgärder under kommande säsonger. Till vänster i bild syns en stenmur som har byggts upp för att kanalisera vattnet. Muren stänger av möjligheterna för vandrande fisk.
Kontaktperson: Linda Johansson
Biotopkartering av vattendrag
Vattendrag runt om i länet inventeras för att ta reda på mer om värdefulla vattenmiljöer, kartlägga miljötillståndet och för att se vilka åtgärdsbehov som finns. Inventering genomförs under juni till september.
Kontaktpersoner: Emma Palmgren och Adrian Andersson Nyberg
Inventering av häckande fåglar

Foto: Susanne Backe
Inventeringar sker i hela länet för att följa fågelbestånden i Norrbotten. Riktade inventeringar görs av kustfåglar och odlingslandskapets fåglar. Inventeringarna pågår från mitten maj till mitten av juli.
Kontaktperson: Susanne Backe
Inventering av vägtrummor
I samarbete med Trafikverket inventeras vägtrummor för att kartlägga trummor som är vandringshinder för fisk och andra vattenlevande organismer. Inventeringen sker inom Pite-, Åby- och Lule älvars avrinningsområden under juni till augusti.
Kontaktpersoner: Emma Palmgren och Adrian Andersson Nyberg
ReBorN LIFE - Restoration of Boreal Nordic Rivers

Det omfattande åtgärdsarbetet i EU Life-projektet ReBorN fortsätter. Under 2020 kommer delar av Råneälven, Vitbäcken och Åbyälven i Norrbottens län återställas efter tidigare påverkan av flottning. Projektets mål är att minst 200 kilometer vattendrag ska restaureras och ungefär 2 300 lekbottnar ska byggas. Arbetet görs framförallt med grävmaskiner. Tänk på att inte gå fram till en grävmaskin eftersom området där den arbetar är en byggarbetsplats.
Kontaktpersoner: Perä Sofia, Dan Ojanlatva
Miljöövervakning av sjöar och vattendrag
Provtagning av vattenkemi och biologi i sjöar och vattendrag sker under hela året i ett antal sjöar och vattendrag i länet. Syftet är att följa långsiktiga trender i våra vattenmiljöer. Provtagningen utförs till stor del av externa provtagare som vi anlitat och en del utförs av länsstyrelsens personal.
I september/oktober varje år sker en landsomfattande provtagning av sjöar från helikopter. Ungefär 1000 slumpvis valda sjöar i länet undersöks en gång under en sexårs-period för att få en bred överblick av miljötillståndet. Resultaten används bland annat till utvärdering av miljökvalitetsmålen. Sveriges Lantbruksuniversitet utför övervakningen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.
Alla resultat är tillgängliga via SLU
Kontaktperson: Sara Elfvendahl
Inventering av utter

Foto: Rasmus A Vive
Inventeringen, med syfte att följa utvecklingen av utter i Norrbotten, äger rum i Piteälven i augusti.
Kontaktperson: Susanne Backe
Inventering påverkan i kustvatten
Inom ett projekt om övergödning kommer näringsbelastade kustvattenförekomster i länet att karteras för åtgärder. Under året kommer främst vattenprovtagningar att genomföras. Provtagningar sker utspritt över året.
Inom Interreg Nord projektet SeaCOMBO inventeras kustmiljöer för att kartlägga miljötillståndet och för att se vilka åtgärdsbehov som finns. Inventeringar sker i maj och juni samt september och oktober.
Kontaktperson: David Bystedt
Inventering av flodpärlmussla

Foto: Länsstyrelsen
Inventering av flodpärlmussla pågår under augusti i Ljusträskbäcken i Älvsbyn och Pärlskalsbäcken, Jokkmokks kommun. Syftet är att följa populationernas utveckling i länet. Inventeringen ingår i det regionala miljöövervakningsprogrammet – Stormusslor.
Inom Kolartic-projektet SALMUS kommer flodpärlmussla i Görjeån, Souksaurebäcken, Bölsmanån, Tvättstugubäcken och Rutnajoki att inventeras för att få en bild av beståndens status. Även vattenkemiundersökningar, elfisken för att undersöka värdfiskens status, insamling av musslor för parasitstudier, åldersanalys samt metallanalyser kommer att göras.
Kolarctic
Salmus
Länsstyrelsens internationella samarbeten
Kontaktperson: Patrik Olofsson
Miljöövervakning av kustvatten
Övervakning av kemi, biologi och fysik i vattnet inom Råneå skärgård sker under hela året och utförs av Umeå Marina Forskningscentrum.
Övervakning av bottenmiljön sker i Råneå skärgård, Haparanda skärgård och Kinnbäcksfjärden (söder om Jävre). Provtagningarna sker i juni och utförs av Umeå Marina Forskningscentrum.
Övervakning av kustfisk sker i Råneå skärgård och Kinnbäcksfjärden (söder om Jävre). Provtagningarna är planerade att pågår i juli till slutet av augusti.
Umeå Marina Forskningscentrum
Kontaktperson: David Bystedt
Kontakt
-
Susanne Backe
E-post till Susanne Backe
Telefon 010-2255239
-
Patrik Olofsson
E-post till Patrik Olofsson
Telefon 010-2255392
-
David Bystedt
Vattensamordnare
E-post till David Bystedt
Telefon 010-2255535
-
Linda Johansson
Handläggare
E-post till Linda Johansson
Telefon 010-2255322
-
Jörgen Naalisvaara
E-post till Jörgen Naalisvaara
Telefon 010-2255379
-
Emma Palmgren
Vattenhandläggare
E-post till Emma Palmgren
Telefon 010-2255397
-
Adrian Andersson-Nyberg
Vattensamordnare
E-post till Adrian Andersson-Nyberg
Telefon 010-2255701
-
Sofia Perä
E-post till Sofia Perä
Telefon 010-2255406
-
Dan Ojanlatva
Vattensamordnare
E-post till Dan Ojanlatva
Telefon 010-2255457
-
Sara Elfvendahl
E-post till Sara Elfvendahl
Telefon 010-2255275