Publiceringsdatum: 21 februari 2020

Senast uppdaterad: måndag 9 mars, 08.42

Kronprinsessparet gör hållbarhetsresa i Norrbotten

Kronprinsessparet besöker länet i mars. Foto: Mattias Edwall. Copyright Kungl. Hovstaterna

Den 10 mars besöker Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Överkalix och Övertorneå kommun i Tornedalen. Resan går i Agenda 2030-anda och parets besöksmål berör så många hållbarhetsmål som möjligt.

2016 utsåg FN med generalsekreteraren Ban Ki-moon i spetsen Kronprinsessan till en av sjutton internationella ambassadörer för de globala målen. Från 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen för Agenda 2030. 

Tillsammans med landshövding Björn O. Nilsson samt fru Helena Nilsson Brink besöker Kronprinsessparet Tornedalen. Syftet med resan är att visa på de utmaningar men även möjligheter som finns och vikten av samarbete över gränsen till Finland.
Ett antal studiebesök har planerats in i bland annat Överkalix, Pello och Juoksengi.

I Överkalix besöker sällskapet innovationsföretaget Isolamin, som är världsledande på att tillverka sandwichpaneler till marina och industriella ändamål.
Isolamin har föredömligt arbetat för att kunna anställa nyanlända med flera som står längre från arbetsmarknaden och har också satsat på att göra produktionen så energieffektiv som möjligt.
All tillverkning sker i Sverige och företaget bedriver ett kontinuerligt utvecklingsarbete med att förbättra och miljöanpassa produkter, produktionsprocess och arbetsmiljö för att uppfylla lagar och rekommendationer.

I Övertorneå besöker sällskapet kärnverksamheten på Utbildning Nord som baseras på individanpassad pedagogik med den unika möjligheten att få utbildningen på både svenska och finska och i vissa fall även norska och engelska. I fokus står människan, det praktiska lärandet och verklighetsförankringen.

Därefter går resan vidare till svenska Pello i Tornedalen. Vid gränsen till Finland valde man att satsa på hembygden och skapade en mötesplats för alla. Kronprinsessparet gör ett besök på Älvstranden där äldreboende, förskola, digital hälsocentral och restaurang finns i samma byggnad.

Vidare går besöket söderut till Juoksengi för ett besök i den lilla lanthandeln som drivs av två unga kvinnor från bygden.

Innan landshövdingen och Kronprinsessparet återvänder till Luleå så gör de ett besök på Arthotel och får ta dela del av planerna av det planerade bygget av Konsthall Tornedalen.
Konsthall Tornedalen blir en unik mötesplats i gränsbygden Sverige Finland och skapar ett högklassigt nav för nätverksbyggande och interaktion socialt, kulturellt och ekonomiskt mellan individer, företag och offentlig sektor.

Under Kronprinsessparets hållbarhetsbesök välkomnas media att delta vid planerade fototillfällen.

  • Ackreditering krävs för press.
  • För hålltider se bifogat program.PDF
  • Vi uppmanar allmänheten att inte skaka hand med Kronprinsessparet

    Kontaktperson kommunikation samt ackreditering:

Malin Andersson, kommunikationsenheten
010-225 53 19, 072- 24 26 437
Malin.A.Andersson@lansstyrelsen.se

Program för Kronprinsessparets hållbarhetsresa i Tornedalen 10 mars

Observera att detta är cirkatider som kan komma att ändras.

09.20 Besök och rundtur på innovationsföretaget Isolamin, Överkalix

10.45 Besök vid kärnverksamheten på Utbildning Nord, Övertorneå

13.10 Besök på Älvstranden som inhyser äldreboende, förskola, digital

hälsocentral och restaurang i samma byggnad, Pello

14.30 Besök i Rautilas lanthandel, Juoksengi

15.05 Fototillfälle: Kronprinsessparet och landshövdingen gör ett kort stopp vid Polcirkeln

ca 15.45
Besök på Arthotel, information om planerna för Konsthall Tornedalen, Hedenäset i Övertorneå kommun

16.30 Slut för dagen

Planerat fototillfälle vid middagen på residenset, tisdagen den 9 mars mellan kl. 19.50-20.00 för de som önskar.

Kontakt