Publiceringsdatum: 11 februari 2020

Låg risk för spridning av coronaviruset i Sverige

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas också för 2019-nCoV. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa.

Risken för att det nya coronaviruset ska spridas i det svenska samhället är mycket låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Enstaka fall är inte samma sak som att det pågår en smittspridning i Sverige.

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelsen via funktionen tjänsteman i beredskap (tib) och samverkar med andra myndigheter på nationell och regional nivå.

Här kan du ta del av länkar och hänvisningar till ansvariga myndigheter:

Nationellt är Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning samt en lista med frågor och svar som uppdateras regelbundet.

Regionalt är Smittskyddsenheten inom Region Norrbottenlänk till annan webbplats ansvarig för smittskyddsfrågor och har nära samarbete med Vårdhygien, Infektionskliniken NUS och Klinisk mikrobiologi. Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats har information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats har information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.

Krisinformation.selänk till annan webbplats är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Information in English

A novel coronavirus has been identified in China. The Public Health Agency has gathered questions and answers about the new virus.

Frequently asked questions about the novel coronavirus 2019-nCoV can be found herelänk till annan webbplats

Kontakt