Publiceringsdatum: 16 december 2019

Pressmeddelande: Fjällräven fortsätter att öka i Norrbotten

Stödutfodring med helikopter

Foto: Tom Wiklund

Det är glädjande att kunna avsluta det treåriga fjällrävsprojektet Felles Fjellrev Nord med goda nyheter. Under 2019 föddes nämligen 16 valpkullar vilket är en ökning med tre valpkullar sen 2018. Men det är fortfarande svårt för valparna att klara sig och vi har en stor utmaning framför oss när det gäller att bevara fjällräven i norrbottensfjällen.

Med hjälp av åtgärder som stödutfodring och rödrävsjakt kan vi nu se att det går bättre för länets fjällrävar. Bäst går det för fjällrävarna i Arjeplogsfjällen där sommarens inventeringar visar att 13 fjällrävslyor är bebodda med vuxna fjällrävar och deras valpar. Det är också hoppfullt att fjällrävspar fått valpar även i Gällivare- och Kirunafjällen.

Länsstyrelsens naturbevakare arbetar med åtgärder för att bevara fjällräven. De bygger till exempel foderautomater som fylls på med hundfoder för att fjällrävarna ska kunna äta utan att behöva konkurrera med rödräven om maten. Foderautomaterna är konstruerade så att rödrävarna inte ska kunna gå in och roffa åt sig maten.

- Foderautomaterna är som snabbmatsrestauranger för fjällräven. Dom är extra viktiga då lämmelåren uteblir och bristen på mat är stor, säger Emilia Vesterberg, biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Stödutfodring med helikopter

Stödutfodring med helikopter. Foto: Tom Wiklund

Naturbevakarna arbetar också med bevakning av fjällräv, bland annat vid deras lyor. Rödrävsjakt är i dagsläget nödvändigt för att fjällrävarna ska få en chans att etablera sig utan att behöva konkurrera om vare sig lyor eller mat.

EU-projektet Felles Fjellrev Nord är inne på sitt sista år och avslutas nu i december. Projektet har gett Länsstyrelsen en chans att på riktigt göra insatser för att försöka rädda länets fjällrävar från att dö ut.
Länsstyrelsen får efter årsskiftet veta om det blir ett nytt Interregprojekt, ett Felles Fjellrev Nord II.

- Det skulle betyda mycket att få fortsätta arbetet med att bevara fjällräven tillsammans med Finland och Norge. Visst går det bättre för fjällrävarna i länet, men vi har fortfarande en stor utmaning framför oss och mycket arbete kvar innan vi kan försäkra oss om att fjällrävarna klarar sig utan vår hjälp, säger Emilia Vesterberg.

Pressbilder
Högupplösta bilder på fjällrävar kan laddas ned från Länsstyrelsens pressrum

Kontakt