Publiceringsdatum: 11 september 2019

PodComp vinner Jämställdhetspriset 2019

Norrbottens Jämställdhetspris delades ut i samband med den regionala jämställdhetsdagen. I ett fullsatt Vetenskapens hus i Luleå fick badrumsföretaget PodComp AB från Öjebyn ta emot priset för sitt hållbara och inkluderande jämställdhetsarbete.

- För oss är jämställdhetsarbetet en medveten strategi för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det känns otroligt att stå här som vinnare och det är ett kvitto på att vi har gjort mycket för jämställdheten hos oss, sa VD:n Peter Lundmark.

Företagets värdegrund ”Vi bryr oss om” är en kompass i verksamheten och avgörande vid rekryteringar. PodComp har gått från fem till 52 anställda de senaste fem åren och 40 procent av de anställda är kvinnor. Vinnaren av jämställdhetspriset får 100 000 kr, samt en skulptur av konstnären Kerstin Hedström, diplom och blommor. 

Normkreativ design och attraktiva kommuner

Innan prisutdelningen avslutade dagen fick deltagarna bland annat höra Åsa Wikberg Nilssons intressanta föreläsning om hur design visualiserar våra normer. Karin Forsman delade med sig av vad som var avgörande när förra årets vinnare Övertorneå kommun minskade klyftorna mellan flickor och pojkars skolresultat.

Tjejjouren i Luleå och nätverket Män för kärlek medverkade tillsammans och berättade om samarbetet kring det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Bakom jämställdhetspriset står "Samverkan i Jämställdhet", där Länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Norrbottens Kommuner ingår. Årets jämställdhetsdag arrangerades tillsammans med försvarsmakten och SSAB.

Kontakt

Irina Enbuska Von Schantz

Jämställdhetsutvecklare