Publiceringsdatum: 19 augusti 2019

Senast uppdaterad: tisdag 17 september, 10.44

Licensjakten är nu avlyst

mostphotos

Mostphotos

Den 21 augusti startade årets licensjakt för björn där högst 34 björnar fick fällas i Norrbotten. Den 17 september blev kvoten fylld och jakten är därmed avlyst i hela länet.

Då fälldes den sista björnen

Under tisdag morgon den 17:e september, klockan nio, fälldes en björn i Jokkmokks kommun. Det var den 29:e björnen som fällts i delområde 2 där alla kommuner utom Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyns kommuner ingår. Därmed är den totala licensjaktskvoten på 34 björnar fylld och jakten avlyst i hela länet.

En sammanfattande nyhet kommer under dagen.

Kom ihåg att lösa statligt jaktkort

Alla jägare måste ha med sig statligt jaktkort under jakten. Jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige.

Här kan du se antalet fällda björnar

Karttjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en samlingsportal där du enkelt kan se i vilket område varje björn fällts.

Förbered dig med björnpasset

Björnen har en relativt liten vital träffyta. Detta gör att risken för skadskjutning är större. På 80 meters avstånd räcker det att pipan vinglar 2 millimeter för att man ska hamna utanför den vitala träffytan. Ett bra sätt att förbereda sig för björnjakten är att ta björnpasset på någon av länets jaktskyttebanor.

Om björnpasset, jägareförbundet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hona med ungar och ungar som följer honan är fredade

Skjut inte på ungbjörn som klättrat upp i ett träd. Det rör sig ofta om årsungar eller fjolårsungar som egentligen går med honan och är därmed fredade.

Åteljakt ska anmälas

För att använda åtel måste den vara anmäld och godkänd av Länsstyrelsen. Åtling får ej påbörjas om åtelplatsen inte är godkänd för att den ej uppfyller kriterierna i bilaga 3 i beslutet om licensjakt efter björn 2019 i Norrbottens län.

Beslut om åteljaktPDF

Motorfordon får inte användas för jakt

Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Det innebär att du inte heller får använda bil, motorcykel eller annat motordrivet fordon för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

Undantag för att transportera

Det är förbjudet att köra motorfordon i terrängen, utanför vägarna annat än vid beviljad dispens och undantag. Under björnjakten råder dock undantag från terrängkörningslagen. Då får du som jägare transportera ut fälld björn till närmast belägna bilväg.

Affisch om undantag från TerrängkörningslagenPDF

Rovdjurstelefonen

Ring Rovdjurstelefonen för att höra aktuell återstående jaktkvot eller rapportera in påskjuten eller fälld björn.

Ring Rovdjurstelefonen


Kontakt

Länsstyrelsen i Norrbottens län