Publiceringsdatum: 16 augusti 2019

Länsdelegation besöker Helsingfors

Helsingfors

Foto: Johnér/Robert Harding

Hållbar utveckling är temat för kommunal- och regionrådsgruppens studieresa som i år går till Helsingfors.

Landshövdingen leder resan som äger rum den 20-23 augusti. De norrbottniska företrädarna kommer bland annat att få ta del av det finländska näringslivets utveckling och tillväxt, besöka ekoindustricentralen i Vanda, en föregångare när det gäller industriell återvinning samt besöka Aalto universitetet.
Delegationen kommer att träffa Finlands tidigare statsminister Esko Aho, liksom Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid.

- Fokus är precis som tidigare år Agenda 2030 och det ska bli mycket intressant att få ta del av utvecklingen i vårt grannland som ligger långt fram inom flera områden när det gäller hållbar utveckling. Syftet är att få kunskap och insikter som vi hoppas ska bidra till vårt fortsatta arbete med omställningen mot de globala hållbarhetsmålen, säger landshövding Björn O. Nilsson.

Varje år genomför kommunal- och regionrådsgruppen en studieresa till någon region inom EU. Syftet är att knyta kontakter och få uppslag och inspiration kring aktuella utvecklingsfrågor i Norrbotten. 2017 gick resan till Övertorneå och Kiruna med besök på bland annat Utbildning Nord och Esrange. 2018 besöktes Berlin med fokus på stadens arbete med hållbar utveckling.

Kommunal- och regionrådsgruppen

Gruppen leds av Landshövdingen och består av länets kommunal- och regionråd samt länsstyrelsens ledning och har funnits sedan 90-talet. Syftet med nätverket är diskutera dagsaktuella och strategiska frågor för Norrbotten och ta initiativ för att främja en hållbar utveckling för länet.

Kontakt