Publiceringsdatum: 1 juli 2019

Länsstyrelsen har tagit beslut om licensjakt på 34 björnar

Brunbjörn på myr

Tillsammans med årets skyddsjakt på 16 björnar fyller vi, med en beslutad licensjakt på 34 björnar, kvoten på totalt 50 björnar. Länet har en björnstam på en nivå av ca 500 björnar.

- Under åren 2017 och 2018 var tilldelningen lägre men nu ser vi en ökning i fem av länets sex älgförvaltningsområden. Med tanke på vad en växande björnstam kan orsaka höjer vi i år tilldelningen. År 2021 gör vi en ny populationsuppskattning, säger landshövding Björn O. Nilsson.

Under licensjakten är länet uppdelat i två delområden. Område 1; I Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyns kommuner får högst 5 björnar fällas. Område 2; I Kalix, Haparanda, Övertorneå, Överkalix kommuner, nedan odlingsgräns i Kiruna, Pajala, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner samt utritat område ovan odlingsgräns i Arjeplogs kommun får 29 björnar fällas.

- Licensjaktens huvudsakliga syfte att minska problemen i samebyarnas kalvningsland, därför är kvoten högre i de områden där björnproblematiken för rennäringen är störst, säger landshövdingen.

Jakttiden är från och med den 21 augusti fram till och med 30 september 2019 ovanför odlingsgränsen, och till och med den 15 oktober nedanför odlingsgränsen. Om kvoten fylls tidigare i något av områdena avlyser vi vidare jakt i det området. 

Precis som tidigare har Länsstyrelsen ett telefonnummer, 010-225 57 71, där vi uppdaterar kvoten samt tar emot rapporter av fällda eller påskjutna björnar.


Kontakt