Publiceringsdatum: 19 oktober 2018

Hjälper utsatta barn– får fondpeng

På fredag den 19 oktober kommer Kari Marklunds stipendiefond upphöra. Summan, 45 000 kronor delas ut till en ideell organisation som hjälper barn i samhället.

Kari Marklund var landshövding i Norrbotten åren 1999–2003 och i samband med hans pensionering grundades Kari Marklunds stipendiefond.

Sedan 2004 har det årligen delats ut ett stipendium till den eller de som gjort framstående insatser att marknadsföra Norrbotten eller del av Norrbotten.

Den 19 oktober delas det sista stipendiet ut från Kari Marklunds stipendiefond. Då av landshövding Björn O. Nilsson tillsammans med Kari Marklunds fru Birgitta samt dottern Maria Lejon.
Det var planerat att Kari Marklund själv skulle dela ut priset men den tidigare landshövdingen avled veckan innan efter en lång tids sjukdom.

Den ideella föreningen VildaKidz får ta emot det sista stipendiet med motiveringen:

— I somras träffade jag Kari Marklund för att diskutera fram 2018 års stipendiat. Vid det tillfället berättade Marklund att det var för sista året som vi skulle dela ut stipendiet, säger Rolf Gyllefjord, vid länsledningens stab.

Den 18 oktober delades årets stipendie ut till författaren Åsa Larsson i samband med Kiruna bokfestival.

Av den resterande summa som fanns kvar i fonden valde den tidigare landshövdingen att dela ut pengarna till en organisation som gjorde skillnad i samhället.

—Man kan säga att det blev Kari Marklunds sista vilja, säger Gyllefjord.

VildaKidz är verksam i Norrbotten, föreningens huvudsakliga syfte är att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras. Att finnas som komplement till alla aktiviteter som kostar, hos VildaKidz får de som behöver prova på saker kostnadsfritt.

Vad kommer stipendiet användas till?

— Det här blir en perfekt julklapp för oss och vi ska använda pengarna till att göra en fin jul för fler människor. Ifjol hjälpte vi över tiotusen barn att få julmat och julklappar, berättar Anna Karlsson, VildaKidz grundare.

Förutom julmat och julklappar kommer föreningen att ordna aktiviteter för barn på jullovet.

Fondmedlen förvaltas och ägs av Längmanska företagarfonden.

 


Kontakt