Publiceringsdatum: 25 maj 2018

Krisberedskapsvecka i Norrbotten

nyhet krisberedskap nsb

Foto: Thomas Henrikson, MSB

För andra året i rad anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Krisberedskapsveckan tillsammans med landets kommuner. Mellan 28 maj – 3 juni pågår ett flertal aktiviteter runt om i Norrbotten med syfte att öka kunskapen om hur människor påverkas och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför genomförs nu Krisberedskapsveckan i hela Sverige, för andra året i rad. För att förbättra människors riskmedvetenhet och för att fler ska veta hur de kan förbereda sig för att klara vardagen vid krissituationer genomförs ett stort antal aktiviteter på både lokal och regional nivå i hela Sverige. MSB är initiativtagare till Krisberedskapsveckan och Länsstyrelserna samordnar arbetet, men de viktigaste aktörerna under veckan är landets kommuner.

Både kommuner och andra aktörer är välkomna att delta i kampanjen och i Norrbotten kommer ett flertal aktiviteter att genomföras under nästa vecka. Ett axplock av aktiviteter kan du se här:

Jokkmokks kommun

Den 29 maj anordnas en temadag på torget i Jokkmokk där ett flertal olika aktörer kommer att berätta om sitt arbete med krisberedskap. Deltar gör bland annat räddningstjänst, ambulans och hemvärn. Temadagen är öppen för alla, men högstadieelever i Jokkmokks kommun har fått en särskild inbjudan. Mer information: www.jokkmokk.selänk till annan webbplats

Kontaktperson: Madelene Isaksson, Säkerhetssamordnare Jokkmokks kommun, 070-397 47 33. E-post: madelene.isaksson@jokkmokk.se

Region Norrbotten

På länets fem sjukhus samt i regionhuset kan besökare se exempel på en så kallad krislåda som visar vad alla behöver ha hemma för att klara sig under de första dygnen vid en samhällsstörning.

Kontaktperson: Emma Bergström Wuolo, 0920-284151.

Luleå kommun

Den 3 juni arrangeras en temadag i Södra hamn i Luleå. Ett flertal aktörer deltar och informerar om sitt arbete med krisberedskap och det kommer även att hållas en paneldiskussion där representanter från bland annat Länsstyrelsen och Räddningstjänsten.

Luleå kommun kommer även att ställa ut krislådor på ett flertal platser runt om i kommunen där man kan få mer information om vad som kan vara bra att ha i en krislåda. Mer information: www.lulea.selänk till annan webbplats

Kontaktperson: Sandra Ylinenpää, Säkerhetssamordnare Luleå kommun, 0920-45 30 00.

Arjeplogs kommun

Den 31 maj har räddningstjänsten öppet hus för allmänheten där nyfikna får tillfälle att ställa frågor om räddningstjänstearbetet. Arjeplogs kommun kommer även ställa ut krislådor i räddningstjänstens lokaler och inne i kommunhuset.

Kontaktperson: Martin Stråmo, 0961-141 39, 070-206 52 98

Piteå kommun

Piteå kommun kommer att befinna sig i Piteå centrum under hela krisberedskapsveckan där de kommer att informera och svara på frågor. En utställning om krisberedskap kommer att finnas tillgänglig på Piteå stadsbibliotek under hela veckan.

Den 30 maj kommer det också att genomföras en föreläsning av författaren och zombieexperten Herman Geijer om zombier och hemberedskap.

För mer information: www.pitea.selänk till annan webbplats

Kontaktperson: Linda Lasu, 0911-69 64 89,
E-post: Linda.Lasu@pitea.se,

Boden kommun

Under veckan kommer det att finnas en krislåda i kommunhusets reception, tillsammans med lite information. Under onsdagen den 30 maj genomförs blåljusdagen i centrala Boden. Då finns det möjlighet att prata med räddningstjänsten om deras verksamhet och om krisberedskap.

Övertorneå kommun

I Övertorneå kommer det att finnas en krislåda tillgänglig på biblioteket, tillsammans med information om vad som kan vara bra att ha i just en krislåda. Sedan kommer krislådan att lottas ut till någon/några av besökarna.

Arvidsjaur kommun

Arvidsjaur kommer att ha en krislåda fylld med bra att ha-saker som kommer att finnas antingen i kommunhusets entré eller i medborgarhuset/biblioteket. Tillsammans med krislådan kommer det att finnas checklistor över vad som kan vara bra att ha hemma om krisen inträffar.

Därutöver information om ”Om krisen kommer” på Arvidsjaurs kommuns hemsidalänk till annan webbplats.

Kontaktperson: Beredskapssamordnare Anne Åberg tel 0960-155 00

Kalix kommun

Kalix kommun kommer att anordna aktiviteter varje dag under krisberedskapsveckan, bland annat tipspromenader. Under Kulturnatta i Kalix den 2 juni kommer det att genomföras särskilda aktiviteter kopplade till krisberedskapsveckan.

Mer information: www.kalix.selänk till annan webbplats

Ta kontakt med respektive organisation för mer information om deras arbete med Krisberedskapsveckan.

Gällivare kommun

Det kommer att finnas en krislåda tillsammans med nyttig information om hemberedskap i kommunhusets reception, under samtliga dagar utom onsdag 30/5. Då infaller blåljusdagen och då kommer krislådan tillsammans med räddningstjänsten i Gällivare att finnas på plats i centrala Gällivare.

Mer information om Krisberedskapsveckan:

Länsstyrelsens hemsida

MSBs hemsidalänk till annan webbplats

Kontakt