Dagens rätt: Krisberedskap för alla

När samhället drabbas av kris eller krig behöver alla kommuninvånare nås av relevant
information så snabbt som möjligt. Hur säkerställer vi att även personer med funktionsnessättning får den information, hjälp och stöd de har rätt till?
Mänskliga rättigheter är ett åtagande som rör hela den offentliga förvaltningen. Till stor del förverkligas människors rättigheter i kommunal och regional verksamhet. Med utgångspunkt i granskningen av hur Sverige lever upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter lyfter vi i denna föreläsningsserie upp aktuella utmaningar på lokal och regional nivå.
Om vad?
MFD (Myndigheten för delaktighet) berättar mer om sin rapport där de har kartlagt hur kommuner säkerställer att personer med funktionsnedsättning får den hjälp och det stöd de behöver vid en kris- eller krigssituation. Rapporten visar på utmaningar och brister när det gäller krisberedskapen. Några exempel på vad kommuner behöver bli bättre på:
- Säkerställa att krisberedskapen är anpassad för personer med olika slags funktionsnedsättningar och att det finns en systematisk planering för detta på ledningsnivå.
- Aktivt involvera funktionshindersorganisationer för att identifiera och möta behov och förutsättningar.
- I sin planering även inkludera personer med eget boende och som inte har kommunala insatser.
- Utveckla ett samarbete med ansvariga för krisberedskapen och kollegor som arbetar med funktionshindersfrågor.
Rapport: Krisberedskap för alla, Myndigheten för delaktighet Länk till annan webbplats.
Föreläsare:
Andrea Amft, utredare på Myndigheten för delaktighet (MFD)
För vem?
Föreläsningen är öppen för alla men riktar sig särskilt till dig som fattar beslut om eller arbetar med krisbredskap, kommunikation samt inom social hållbarhet eller liknande.
Varmt välkommen till ”Dagens rätt” – ett lunchseminarium om mänskliga rättigheter. Vid åtta tillfällen under året arrangeras lunchseminarier med syfte att inspirera till ökad medvetenhet och kunskap om mänskliga rättigheter, samt synliggöra olika aktörers ansvar och arbete.
Seminarieserien genomförs i samverkan mellan Länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län. Den är ett samarbete inom ramen för länsstyrelsernas uppdrag i mänskliga rättigheter, som bland annat handlar om att samverka med andra myndigheter och stödja kunskapsspridning om efterlevnaden av Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter bland länens berörda aktörer, inklusive kommuner och regioner.
Vad?
Digitala lunchseminarier om mänskliga rättigheter i kommunal och regional verksamhet.
Hur?
Hämta lunchen, koppla upp dig vid din egen dator och ta del av aktuell kunskap om mänskliga rättigheter och dess utmaningar i Sverige.
När?
Åtta tillfällen under 2025: 12/3, 9/4, 7/5, 11/6, 10/9, 14/10, 12/11 och 3/12. Tid: 12:10-12:55.
Var?
Digitalt.
För vem?
Medarbetare inom kommun, region och statliga myndigheter. Även de som arbetar inom förening eller i andra organisationer och företag och privatpersoner är välkomna.
- Var:
- Digitalt möte.
- Kostnad:
- Ingen kostnad.
- Sista anmälningsdag:
- 10 okt 2025
Arrangörer
Seminarieserien genomförs i samverkan mellan Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg och Jämtlands län.
Kontakt
-
Rebecka Örnbjär
Strateg mänskliga rättigheter och barnrätt
Telefon 010-2254333
-
Annika Juhlin
Samordnare
Telefon 010-2251386
Länsstyrelsen Västerbotten
Telefon 010-225 40 00 (växel)