Dialogmöte: Funktionsnedsättning och risken för kriminell rekrytering

Bristande utformning av stöd och ineffektiva insatser leder till ökade risker för att barn och unga med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar ska hamna i kriminalitet. Det visar en ny rapport från Myndigheten för delaktighet, MFD.
Myndigheten för delaktighet, MFD, släppte en rapport i mars om funktionsnedsättning och risken för kriminell rekrytering.
Välkommen till en presenation av rapporten samt en dialog med MFD kring rapportens ämne.
Om rapporten
MFD:s rapport visar att barn och unga med funktionsnedsättning ofta lever med flera olika riskfaktorer för normbrytande beteende och kriminalitet. Riskfaktorer i samband med en funktionsnedsättning uppstår när ett barn möter en miljö som inte är tillgänglig och innehåller olika hinder. Ju fler hinder och riskfaktorer som finns hos barnet, i familjen och närmiljön, desto större är risken att barnet utvecklar normbrytande beteende.
MFD:s kartläggning visar att det finns utmaningar och hinder när det gäller hur samhällets aktörer kan förebygga och hantera normbrytande beteende och kriminalitet bland barn och unga med funktionsnedsättning. Dessa utmaningar beror dels på generella, strukturella hinder som kan påverka alla barn och unga. Det gäller till exempel långa väntetider för att få beviljade insatser. Det finns en också en brist på specifik kunskap och kompetens hos samhällets aktörer. Denna brist gäller särskilt förmågan att möta och tillgodose behoven hos barn, unga och deras vårdnadshavare i relation till deras funktionsförmågor. Kartläggningen visar att det finns hinder i förhållande till de insatser som samhällsaktörer använder för att förebygga och motverka normbrytande beteende och kriminalitet hos barn och unga.
För vem?
Dialogmötet riktar sig till dig som arbetar inom kommun, polis samt hälso-och sjukvård i Västerbottens län, Norrbottens län, Jämtlands län och Västernorrlands län.
- Var:
- Digitalt möte.
- Kostnad:
- Ingen kostnad.
- Sista anmälningsdag:
- 06 maj 2025
Arrangörer
Länsstyrelsen Västerbotten i samverkan med Länsstyrelsen Norrbotten, Länsstyrelsen Jämtland och Länsstyrelsen Västernorrland.
Kontakt
-
Charlie Lundgren
Handläggare
Telefon 010-2254533
Länsstyrelsen Västerbotten
Telefon 010-225 40 00 (växel)