Dialog om barn och unga i norra Sverige - Luleå

Är du verksam i en organisation inom det civila samhället som företräder eller möter barn och unga? Då vill vi gärna ta del av din erfarenhet och din kunskap om hur barn och unga i Norrbotten och Västerbotten har det.
Vi som arbetar med mänskliga rättigheter på länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten vill ha bättre kunskap om hur det är att leva i våra län – ur ett rättighetsperspektiv. Under våren 2025 fokuserar vi på barn och unga. I samarbete med Youth Up North genomförs dialoger direkt med barn och unga i några olika kommuner i båda länen. Nu vill vi träffa vuxna som arbetar med barn och unga för att ta del av ert perspektiv. Välkommen att delta i en workshop med fokus på barn och ungas rättigheter och levnadsvillkor. Hur ser det ut på områden som utbildning, bostad, hälsa, delaktighet, trygghet och fritid? Har alla barn och unga i Norrbotten och Västerbotten jämlika förutsättningar och möjligheter?
För vem?
Till de här dialogerna bjuder vi in personer som är verksamma inom civilsamhällesorganisationer som företräder eller möter barn och unga i Norrbotten eller Västerbotten. Det spelar ingen roll om du är verksam ideellt eller som anställd. Längre fram kommer vi att genomföra dialoger på andra teman och med andra målgrupper.
Antalet deltagare är begränsat och vi förbehåller oss rätten att vid behov fördela platser.
När?
- Tid: 27 maj klockan 13.00–15.30 (vi bjuder på fika)
- Plats: Elite Stadshotellet, Storgatan 15, 972 32 Luleå.
Dialogen genomförs vid två tillfällen – ett i Umeå den 23 april och ett i Luleå den 27 maj. På den här sidan anmäler du dig till dialogen i Luleå. Vill du hellre delta i Umeå? Anmäl dig här:
Dialog om barn och unga i norra Sverige - Umeå Länk till annan webbplats.
Mer information
Lägesbilder som berättar hur väl mänskliga rättigheter uppfylls för olika grupper är en förutsättning för att stärka arbetet med mänskliga rättigheter. Det finns statistik som pekar på hur människor och grupper har det på olika områden, men det ger en ganska ofullständig bild. Det finns naturligtvis också många studier som på olika sätt visar hur rättigheter förverkligas på olika områden. Men en samlad bild av erfarenheter, perspektiv och berättelser från dem som bor i våra län skulle ge en bredare och mer intressant lägesbild. Vi genomför därför ett arbete som vi kallar för ”Rättighetsdialoger”. Så småningom vill vi att det ska mynna ut i en rapport om hur det ser ut på olika områden för grupper av människor i våra län – en lägesbild om mänskliga rättigheter – som vi kan sprida vidare till myndigheter, kommuner och regioner.
Eftersom vår utgångspunkt är mänskliga rättigheter är vi särskilt intresserade av att synliggöra om det finns viktiga ojämlikheter och brister i skyddet för rättigheterna för vissa grupper i samhället. Utifrån sin roll som röstbärare för sina målgrupper eller medlemmar har organisationer inom det civila samhället stor kunskap om vilka utmaningar och möjligheter som finns på olika områden och för olika grupper i samhället. Vi vill därför möta en mångfald av organisationer som är verksamma i Norrbotten och Västerbotten för att ge möjlighet att berätta för oss hur det ser ut, ur sitt unika perspektiv. Vad är bra? Vad fungerar inte? Hur skiljer sig förutsättningar och erfarenheter beroende på människors position och identitet, exempelvis kopplat till diskrimineringsgrunder och socioekonomi? Finns det grupper som på samhällsnivå möter större hinder för att få sina rättigheter tillgodosedda, och vilka är de?
- Var:
- Centralt i Luleå (mer information kommer).
- Kostnad:
- Ingen kostnad.
- Sista anmälningsdag:
- 16 maj 2025
Kontakt
-
Kristine Lejonklou
Handläggare
E-post till Kristine Lejonklou
Telefon 010-2255439
-
Rebecka Örnbjär
Strateg mänskliga rättigheter och barnrätt
Telefon 010-2254333
Länsstyrelsen Västerbotten
Telefon 010-225 40 00 (växel)