Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

24 sep 2024 klocka 08.15 - 10.00

Jämlikhetsdata - vad är det och hur kan det användas?

Illustration över statistiska diagram och flöden.

Vi har en lång historia av att mäta (o)jämlikhet i arbetslivet och samhället utifrån kön och ålder. Hur gör vi för att mäta och analysera skillnader på gruppnivå med utgångspunkt i andra diskrimineringsgrunder som etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och könsidentitet?

Under detta digitala seminarium får vi exempel på praktiska metoder för att ta fram jämlikhetsdata med fokus på arbetsplatsen, men vi berör även andra delar av samhället som är relevanta för t.ex. politiker och tjänstepersoner i kommun och region. Vi går även igenom juridiken kring jämlikhetsdata för att förtydliga vad vi faktiskt får fråga på arbetsplatsen.

För vem?

Seminariet riktar sig främst till ledning, beslutsfattare (inkl. politiker) och HR-anställda inom både offentliga och privata verksamheter, men alla är välkomna att delta!

Föreläsare

Seminariet leds av Yamam Al-Zubaidi, som inleder med en föreläsning. Vi avslutar med en längre frågestund där Yamam Al-Zubaidi hjälper oss att reda ut oklarheter.

Yamam Al-Zubaidi är jämlikhets- och diskrimineringssakkunnig med särskild expertis inom jämlikhetsdata. Han har varit anställd hos Diskrimineringsombudsmannen i ca tio år. Han är författare till flera svenska nationella rapporter om jämlikhetsdata. Just nu går han en forskarutbildning med fokus på jämlikhetsdata inom ramen för EU-rätten.

Arrangör

Rättighetscentrum Norrbotten i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbottens län, Rättighetscentrum Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Frågor?

Har du några frågor kring evenemanget? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Mer information

Jämlikhetsdata kan användas för att främja arbetet med aktiva åtgärder i arbetslivet som följer av diskrimineringslagen. Behöver du fräscha upp dina kunskaper om diskrimineringslagen innan föreläsningen?

Vad är diskriminering, Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats.

Arbetsgivarens ansvar mot diskriminering, Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats.

Var:
Digitalt. En möteslänk kommer att skickas ut till alla anmälda dagen innan seminariet.
Kostnad:
Seminariet är kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag:
22 sep 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Sista anmälningsdag är den 22 september klockan 12.00.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss